Yenilenen TC kimlikleri, teknolojik altyapıları ile yepyeni bir ihtiyaç doğurdu. Vatandaşlık bilgilerinin güvenli bir şekilde doğrulamak üzere Kart Erişim Cihazı üreten KOBIL, 100 Euro fiyatla piyasaya çıkıyor.  

Yeni kimlik kartlarının dağıtılması ve kart sahibi sayısının 30 milyonu aşması ile birlikte kimlik doğrulama sistemlerinin de önü açıldı. Güvenli dijital altyapı sağlanarak üretilen kart erişim cihazları nüfus vatandaşlık işleri üzerinden yapılan işlemlerin çok daha hızlı ve verimli yapılmasını sağlıyor. Almanya ve Türkiye’deki Ar-Ge merkezinden tüm dünyaya teknoloji ihraç eden KOBIL Grup da bu ihtiyacı görerek 4 farklı kimlik kartı doğrulama çözümü geliştirdi. Tamamen yerli kaynaklarla üretilen kart erişim cihazları (KEC), 100 Euro’dan satışa sunulacak.

Dijitalleşen dünyada ‘güvenlik’in çok daha önemli hale geldiğine dikkat çeken KOBIL Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Koyun, mevcut kimlik doğrulama işlemleri sırasında kişinin PIN ya da parmak izi sorgulanmadığı için kişinin işlem sırasında orada olduğunun dijital olarak ispatlanamadığını belirtti. Koyun, “Bu işlemler sırasında ayrıca ıslak imza ya da benzer mekanizmalar kullanılması gerekiyor. Halihazırda birçok kurumda kullanılan benzer sistemlerin fiyatı 300 ile 1000 Dolar arasında değişiyor. Piyasanın tam güvenli hale gelmesi için kart erişim cihazlarının kurumlar üzerinde mali bir yük yaratmaması önemli. Biz tamamen yerli yazılımın gücüyle maliyetlerimizi aşağı çekebiliyoruz. Eylül 2019 itibariyle pazara sunacağımız kart erişim cihazını Türkiye’deki piyasa koşullarını desteklemek amacıyla 5 ile 100 Euro arasında fiyatlandıracağız. 2020 yılı itibariyle de sisteme 3 farklı donanım çözümünü dahil edeceğiz” diye konuştu.

Temassız işlem yapılabilecek

Ürünü milyonlarca işlem hacmi gerektiren kurumsal kullanım senaryolarını destekleyecek şekilde geliştirdiklerini aktaran Koyun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ürün, temassız kimlik doğrulama yazılımımız sayesinde kişinin kimlik kartı kendi telefonu ile temassız olarak okunup, doğrulanıp, işlem onayı, uygulama aktivasyonu gibi senaryolarda kullanılacak. Kart Erişim cihazımızın işlem talep eden ve işleme tanık olan için çift TC kimlik kartı kapasiteli okuyucusu olacak ve güvenli erişim modülü sayesinde bütün KEC senaryolarını destekleyecek.”

Koyun, yeni kimlik kartlarının doğru potansiyel kullanım alanlarını yaygınlaştırmak amacıyla geliştirilen 4 farklı TC Kimlik Kartı Doğrulama çözümünü şöyle sıraladı:  

1.      KOBIL temassız kimlik doğrulama yazılımı ile kişinin başka bir cihaza ihtiyaç duymadan sadece kendi telefonunu kullanarak kimlik doğrulaması,

2.      KOBIL temassız ID-Token cihazı ile kimlik doğrulama,

3.      KOBIL kendinden tuş takımlı temaslı/temassız çift fonksiyonlu Class 3 kart okuyucu cihazı ile kimlik doğrulama,

4.      KOBIL KEC tip 1,2,3 ile temaslı ve temassız kimlik doğrulama ve güvenli uygulama altyapısına sahip cihaz ile kimlik doğrulama