Klonlanan köpek veya herhangi bir hayvan sizce tekrar klonlanabilir mi? İkinci nesil klonların hayatta kalıp kalamayacağını merak eden bilim adamları, klonlanan köpeği tekrar klonladı.

Klonlanan köpek Snuppy

Bilim kurgu senaryolarının birçoğuna göre klonlar asla orijinal organizmanın mükemmel kopyaları değildir. Bir klonu klonlamaya başladığınızda nesneler hızla tuhaflaşır ve dağınık hale gelir. Dünyamızda nispeten yeni bir girişim olan hayvan klonlama çalışmalarında klonu klonlamaya yönelik bir girişimde bulunulmamıştı. Bir araştırma ekibi klonun klonlanmasının asıl etkilerini öğrenmek için yeni bir çalışmaya başladı. Dünyanın ilk klonlanmış köpeği Snuppy’nin birkaç tane kopyası yapıldı.

2005 yılında dünyanın ilk klonlanmış köpeği olan Snuppy, Seul’de doğdu. Snuppy’nin doğuşu dünyadaki evcil hayvan köpekleri klonlama dalgasını başlattı. O tarihten günümüze yüzlerce köpek 100.000 dolar gibi bir ödeme karşılığında klonlandı. Klon köpek Snuppy’nin artık yeni klonları var.

Snuppy’den 5 yaşındayken alınan kök hücreler ile 4 adet yeni yavru klonlandı. 1 yavru yaşamını yitirmiş olsa da dokuz ay sonra geriye kalan üç yavru şu anda sağlıklı bir şekilde yaşıyor. Araştırmacılar klondan klonlanan köpeklerin sağlık durumlarını en ince ayrıntısına kadar takip ediyor. Hastalık gelişimleri, bağışıklık sistemleri ve büyüme ve metabolizma durumları sürekli olarak inceleniyor.