Özerk su altı robotu yapay zekaya sahip
Su altı araştırmaları için robotların kullanılması yeni bir teknoloji değil. Ancak bu robotların birçoğu kumandayla kontrol edilerek kullanıcının istediği görevleri yerine getiriyor. Danimarka’dan Supportive Roboticsinovatif bir yaklaşımla hem kumandayla kontrol edilebilen hem de özerk olarak çalışabilen su altı robotu geliştirdi.

Uzaktan kumanda modunda, Allec 30 m’lik bir elektrik kablosu ile Wi-Fi donanımlı bir şamandıraya bağlanıyor. Mobil cihazlarda bulunan Android/iOS uygulaması aracılığıyla kullanıcı Allec’i kontrol ediyor ve 1080p/30fps video çekimi yapabiliyor.

Özerk modda ise herhangi bir şamandıra kullanılmasına gerek kalmıyor. Kullanıcı gidilmesi gereken noktayı belirledikten sonra Allec, GPS verilerinide kullanarak görevini tamamlıyor. Yapay zeka temelli bir çarpışma önleme sistemi balık, yosun, kaya gibi 10 farklı nesne tanımlamasıyla Allec’in su altında güvenliğini sağlıyor.

Supportive Robotics, Allec için şu anda Kickstarter üzerinden destekçi toplamaya devam ediyor. Özek su altı robotuna sahip olmak için 649 dolar ödemek gerekiyor. Geliştiriciler, teslimatın en erken önümüzdeki Ekim ayında yapılabileceğini belirtiyor.(ShiftDelete)