Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hava sahasını "Cirit" koruyacak. Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi firmalarından Roketsan, Birleşik Arap Emirlikleri'ne, isabet oranında yüzde 100 başarıya ulaşan Cirit füzelerinden 2 bin adet teslim etti. Roketsan yönetimi ile BAE arasında 2013 yılında imzalanan ve toplam 10 bin Cirit füzesinin satışını kapsayan anlaşma kapsamında teslimatlar devam ediyor. Aktif lazer güdümlü Cirit, Türk taarruz helikopteri ATAK'ın da en etkili silahı durumunda. Roketsan'ın tasarladığı 8 kilometre menzilli Türkiye'nin ilk lazer güdümlü füzesi Cirit, hafif zırhlı hedefleri de tam isabet vurabiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Cirit füzesini hava araçlarının yanı sıra kara araçlarında da kullanmak istiyor.


 
HEDEFLERİ ŞAŞMIYOR
 
Bu konuda, Roketsan ile yapılan görüşmelerin ardından Cirit füzesinin kara araçlarına entegre edilmesi konusunda çalışmalara başlandı. 2013 yılı başında yapılan anlaşmayla Birleşik Arap Emirlikleri'ne 190 milyon dolarlık bir ihracat yapılacak. Cirit füzesi, ucuz ve hassasiyeti düşük güdümsüz roketler ile yüksek maliyetli güdümlü anti-tank füzeleri arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla tasarlandı. Cirit, dumanı azaltılmış yakıtlı ve duyarsız mühimmat özellikli roket motoru ile çok amaçlı harp başlığı ve elektromekanik kontrol tahrik sistemlerine sahip. Cirit, farklı kara ve hava platformlarına entegrasyon imkânı bulunsa da öncelikli olarak taarruz helikopterlerinden kara hedeflerine yönelik olarak kullanılıyor.
 
İLK MÜŞTERİ BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ
 
Yüksek doğrulukla hedefini vuran aktif lazer güdümlü Cirit'in başarılı performansı, yabancı ülkelerin silahlı kuvvetlerinin de ilgisini çekti. Özellikle taarruz helikopterlerinde kullanılan Cirit'in yurtdışındaki ilk müşterisi, BAE ordusu oldu. Roketsan, imzalanan anlaşma çerçevesinde BAE'ye 190 milyon dolar tutarında ihraç edeceği Cirit füzelerinden 2 bin tanesini teslim etti.