Tüm dünyada hızla yayılan ve ciddi can kayıplarına yol açan korona virüs sonrası ortaya çıkan endişe ve panik hali ile daha fazla bilgi edinme arayışı kötü amaçlı web sitelerinin sayısını da her geçen gün arttırıyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen kimlik avı saldırılarında keskin bir artış olduğunu dile getiren uzmanlar, siber korsanların korona virüsün yayılımı hakkında bilgi içerdiğini iddia eden sahte site ve e-postalar üzerinden harekete geçirdiği kötü amaçlı yazılımlarla vatandaşın bilgilerine erişebildiğini kaydediyor.

SAHTE HARİTALAR OLUŞTURUYORLAR

Siber korsanların kendi hedefleri için korona virüs sonrasında ortaya çıkan panik ortamından faydalandığına vurgu yapan Siber Güvenlik Uzmanı Mesut Uçar, ''Korona virüs gibi olağanüstü durumlarda insanlar en son bilgileri almak için sık sık internete başvururlar. Siber suçlular bunu bilir ve gerçek, saygın yetkilileri taklit eden sahte web siteleri oluşturur. Son zamanlarda siber korsanların bu anlamda en fazla kullandığı web sayfası ise sahte korona virüs vaka haritaları oluyor. Korona virüs haritası olan bir web sitesine girilip, güncel tablo indirildiğinde dosyanın içerisine enjekte edilmiş zararlı yazılım üzerinden kullanıcının verilerine erişebilirken, kimi zaman ise bir mail ile kullanıcının bilgileri ele geçirilebiliyor'' dedi.

BİLGİSAYAR VE TELEFONLARA SIZIYORLAR

Yeni Şafak'ın haberine göre uzman, PDF,EXCEL,EXE dosyalarının içerisine entegre edilen zararlı kodlarla ile kullanıcıların bu dosyayı açması ve çalıştırması ile bilgisayarlara veya telefonlara erişim sağlandığını belirtti. Uçar, korona virüsü kötü niyetli ekleri indirmeleri için kullanan siber dolandırıcıların bu yöntemle konum ve arama bilgisi, kamera, Wifi durumunu değiştirme, internet, rehber ve SMS'lere erişim, ses kaydı ve depolama alanlarında değişiklik yapabilme gibi çok sayıda bilgiye de rahatlıkla erişebileceğini dile getirdi.

5 E-POSTA TÜRÜNE DİKKAT!

Uçar, kötü amaçlı bir bağlantıyı tıklamaya veya bir eki açmaya yönelik kullanıcıların dikkatini çekmek için yollanan e-posta türlerini ise şu şekilde sıraladı;

1- Ailenizin karantinaya girebileceğini belirtebilirler.

2- Şu anda mevcut bir aşı veya bir çeşit çare olduğunu iddia ediyor olabilirler.

3- Etkili olmayabilecek maskeler veya diğer koruyucu giysiler hakkında yanıltıcı reklamlar.

4- Virüsle mücadelede yardımcı olabilecek diğer ipuçları.

5- Suçlular sizi her şeyin ilk önce bilmek istediğinizin farkında olarak sizi bilgilendirmek için "en son" güncellemeleri içeren e-postalar gönderebilirler.

DOLANDIRICILARA KARŞI UYARI

Öte yandan Ticaret Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada kredi kartı dolandırıcılarına karşı vatandaşları uyardı. Son zamanlarda özellikle sosyal medya hesapları üzerinden e-Devlet ya da resmi kurumların logoları kullanılarak "kredi kartı aidat iadesi" vaadinde bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu tür vaatlerin arka planında dolandırmaya yönelik faaliyetler olduğu ifade edildi. 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde siber saldırı: Online sınav iptal edildi