Ormanlık bir alana gittiğinizde pek çok farklı türden kuşun birlikte uçtuğunu ve beslendiğini görebilirsiniz. Amazon ormanlarında birlikte hareket eden 50 kuş türü bunun en çarpıcı örneklerinden biri. Peki bu karışık sürülerdeki kuşlar işbirliği mi yapıyor yoksa rekabet mi ediyor?

ABD’nin Florida eyaletinin kuzeyindeki yaklaşık 100 kuş sürüsünü analiz eden Florida Doğa Tarihi Müzesi’nden araştırmacıların yeni çalışması ikisinin de aynı anda mümkün olduğunu ortaya koydu.

Bilim insanları, benzer kuş türlerinin sürü oluşturma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ve yalnız avlanmak yerine böceklerin peşine düşerken avcılardan korunmak için grup halinde çalıştıklarını gösterdi. Buna göre söz konusu türler sürü içindeki rekabeti düşük tutmak için avlanma yöntemleriyle noktalarını farklı ayarlıyor.

Florida Üniversitesi biyoloji bölümünde doktora öğrencisi ve çalışmanın başyazarı Harrison Jones, sürü dinamiklerini Kore pop gruplarına benzetilebileceğini söyledi ve ekledi:

Grubun diğer üyeleriyle anlaşabilmek için onlara yeterince benzemelisiniz ancak aynı zamanda bir alanda uzmanlaşmalısınız: Bir lider, sözleri seslendiren biri ve gitar çalan biri olmalı.

Science20'de yer alan habere göre kuşlarda da durumun aynı olduğunu söyleyen Harrison, sözlerini şöyle sürdürdü:

Birlikte takılıyorlar çünkü paylaştıkları ortak şeyler var ancak çok fazla paylaşamazlar. Mesela birinin öğle yemeğini yemişseniz başınız dertte demektir.