ABD, ülkeye gelen uçuşlarda kabine dizüstü bilgisayar alınmasına yönelik yasağı genişletmek yerine, güvenlik önlemlerinin artırılacağını açıkladı fakat bir havayolu ticari grubu bu değişikliklerin daha fazla aksamaya neden olabileceği görüşünde. Bu arada yeni önlemler sonrası laptop yasağının uygulanmasına gerek kalmayabilir.

Avrupalı ve ABD'li yetkililerin dün açıklanan ve üç hafta içinde devreye gireceğini tahmin ettikleri önlemler, hem yolcuların hem de şahsi elektronik cihazların olası patlayıcı madde taşıyabileceği gerekçesiyle denetimden geçirilmesi için harcanan süreleri uzatabilir.

Bu yeni önlemler her gün ABD'ye 105 ülkedeki 280 havaalanından kalkan, 180 havayolu firmasına ait yaklaşık 2 bin uçuşu kullanan 325 bin yolcuyu etkileyecek.

ABD Mart ayında aralarında Mısır, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Türkiye'nin de olduğu sekiz ülkedeki 10 havalimanından kalkan uçuşlarda dizüstü bilgisayarları yasaklayarak, bombaların elektronik cihaz kılıfı altında kabine sokulmasını önlemeye yönelik bir adım atmıştı.

ABD'nin ardından İngiltere de hızlı bir şekilde aynı önlemi aldı.

'Şirketler yeni önlemlere uyacaktır'

ABD İç Güvenlik Bakanı John Kelly, "Hiçbir şey yapmamak gibi bir seçenek yok" dedi ve havayolu firmalarının yeni önlemlere uyacağına inandığını belirtti. Kelly, bu adımların güvenliği sıkılaştırmaya dair atılan son adımlar olmayacağını da söyledi.

Amerikan uçak şirketleri yeni güvenlik önlemlerine uyacaklarını açıkladılar fakat ABD'li havayolu ticari birliği Airlines for America (A4A) yeni politikalar konusunda kendileriyle yeterince işbirliği yapılmadığı için İç Güvenlik Bakanlığı'nı eleştirdi.

A4A CEO'su Nicholas E. Callio yaptığı açıklamada, "Yeni güvenlik talimatları, yolcularda gereksiz memnuniyetsizlik yaratacak olası operasyonel aksamaların önlenmesi için daha fazla işbirliği ile düzenlenmeliydi" dedi.

Laptop yasağı tartışmalarına son verebilir

Kelly, nisan ayından bu yana dizüstü bilgisayar yasağının genişletilmesinin "muhtemel" olduğunu söylüyordu. Kelly, mayıs ayında hükümetin bu yasağı dünya geneline yayabileceğini de söylemişti.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, havayolu şirketlerinin yaklaşık yüzde 99'unun bu yeni önlemlere uyacağını tahmin ettiklerini belirtti. Bu durum elektronik cihaz yasağı ile ilgili tartışmalara son verebilir.

Reuters'a konuşan Avrupalı ve ABD'li yetkililer, havayolu firmalarının gelişmiş patlayıcı iz detektörü sistemlerini devreye sokmak için 21 gün, yolcuların daha etkin önlemlerle taranması da dahil olmak üzere diğer güvenlik önlemlerini uygulamak için de 120 gün süreye sahip olduklarını söylediler.

ABD'li yetkililer uçak ve yolcu bölgeleri etrafında artırılmış güvenlik protokolü uygulanmasını, koku alan köpeklerle denetimin genişletilmesini ve yolcuların kalkıştan önce görevlilerce kontrolden geçirilebilecekleri alanların artırılmasını istiyorlar.