Roskomnadzor'dan yapılan açıklamaya göre Facebook'un kişisel veri depolama alanındaki faaliyetlerini izleyecek olan kurum, herhangi bir ihlal tespit edilmesi durumunda gerekli tedbirleri alacak.

"Yakın gelecekte Roskomnadzor, Facebook yönetiminin Rus kullanıcıların kişisel verilerini korumaya ve hizmet koşullarını yerine getirmeye ilişkin faaliyetlerini analiz etmek için bir dizi denetim yapacak" denen açıklamada, Facebook'un bu konularla ilgili bir ihlalde bulunması durumunda şirkete karşı tedbir alınacağının altı çizildi.

Öte yandan Roskomnadzor, Facebook'un Rusya'da ofis açma konusunda kuruma bilgi vermediğini duyurdu.

Roskomnadzor, "Facebook, Rusya'da ofis açma ve 242 sayılı Rus kullanıcıların kişisel verilerinin ülkede tutulması hakkında federal kanun tarafından talep edildiği şekilde Rus kullanıcıların kişisel verilerini Rusya'daki sunuculara geri getirme isteği hakkında bir bildirimde bulunmadı" ifadelerini kullandı.

Roskomnadzor Başkanı Aleksandr Jarov, daha önce yaptığı açıklamada, Rusya'daki kişisel veri depolama kanununa uymaması halinde sosyal paylaşım sitesi Facebook'u engelleyeceklerini söylemişti.

Facebook'a engelin 2018 yılında getirebileceğini kaydeden Jarov, "Ya kanunlara uyulmasını sağlayacağız ya da Facebook Rusya topraklarındaki faaliyetlerine son verecek. Bu konuda hiçbir istisna yok" demişti.

Rusya'da kişisel veri depolama kanunu, 1 Eylül 2015'te yürürlüğe girdi. Kanun, Rusya vatandaşlarına ait kişisel verilerin Rusya sınırları içinde depolanmasını zorunlu kılıyor. Kanuna göre, ihlalde bulunan internet siteleri Roskomnadzor tarafından kapatılabilir.

Roskomnadzor 2016'da 5 milyon Rus kullanıcısının bilgilerini Rusya'daki sunucularda saklamasını öngören kişisel verilerin gizliliği kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle mesleki sosyal paylaşım sitesi LinkedIn'e erişimi yasaklamıştı. (Sputnik)