İngiltere merkezli sanal açık artırma sitesi Madbid.com’un kulağa son derece hoş gelen bu iddiası, sadece İngilizleri değil, İsveç’ten Türkiye’ye, Almanya’dan Belçika’ya kadar Avrupa’nın dört bir yanındaki internet kullanıcılarını cezbetmeye yetiyor.  Ancak, sitenin şart ve kurallarını tam okumadan, işleyişini yeterince öğrenmeden ucuza araç veya cihaz sahibi olma hevesiyle açık artırmalara balıklama dalan kullanıcılar, bir anda nasıl kabardığının farkında dahi olmadığı kredi kartı ekstrelerini ödemek zorunda kalıyor.
 
KUMARDAN FARKSIZ
Her ne hikmetse kumar oynamaktan hiç bir farkı olmayan bu sitenin müdavimleri arasında başı da genellikle öğrenciler çekiyor. Kimi dersane parasını, kimi de bayramda topladığı harçlıkları, götürüp kendi elleriyle bu siteye yatırıyor. Sonu ise hüsranla bitiyor.
Peki bu uygulama “yasa dışı bir dolandırıcılık mı?” diye sorarsanız, size yanıtım “hayır” olur. Çünkü, her şey kuralına, yasalara uygun olarak ayarlanmış. Sonuçta bir kişi bedelini ödediği takdirde Fiyat 500 otomobili 193 liraya, iPad Air tableti de 112 liraya alabiliyor.  Ama asıl can alıcı soru, bunun nasıl ve hangi şartlarda gerçekleştiği olması gerekiyor. Anlatalım...


 
Hürriyet'in haberine göre, site, kullanıcıları çok düşük fiyatlarla ürün sahibi yapmalarının gerekçesini dünyanın dört bir yanındaki üretici, toptancı ve ithalatçıların depolarında bulunan stok fazlası ürünleri açık artırma yöntemiyle eritmelerine bağlıyor. Oysa, işin aslı tam böyle değil. Açık artırmaya koyulan her ürün, açık artırmaya katılımcıların hesaplarını yaptıkları her teklif sonunda eritirken, sitenin hesabına değerinin kat be kat fazlasıyla gelir olarak eklenmesini sağlıyor. Bu da,  benzeri diğer açık artırma sitelerinin tersine, sadece artırmayı kazananın değil, artırmaya katalan herkesin yaptığı her teklif için ayrı ayrı belli bir bedeli ödemesinden kaynaklanıyor. Kredi kartı ekstrelerinin kabarmasına ise otomatik teklif veren kullanıcıların hesaplarında bulunan kontör miktarının belli bir limitin altına düştüğünde tamamlama talimatı vermesinden kaynaklanıyor.
 
EKSTREYİ İHMAL KABARTIYOR
Siteye üye olduktan sonra, açık artırmalara katılmak için kontör satın alınması gerekiyor. 1000 kontörün fiyatı da 349.99 TL oluyor. Katılımcılar katıldıkları açık artırmalarda yaptıkları her bir teklif için 1 kontör ile 8 kontör arasında değişen ödemelerde bulunuyor. Sitenin manuel ve otomatik teklif verme uygulaması bulunuyor. Teklif vermek için saatlerce ekran başında beklemek istemeyenler otomatik teklif verme seçeneğini seçiyor.
Site, otomatik teklif veren kullanıcıların açık artırma bitmeden kontörlerinin sözde bitmesini önlemek için anında tamamlama uygulamasını da devreye sokuyor. Bu uygulama, kontör miktarı belli bir limitin altına düşen katılımcıların kredi kartlarıyla otomatik olarak her seferinde 320 kontörlük paketlerden birini almalarını sağlıyor. Her seferinde katılımcının onayına gerek duyulmadan otomatik olarak satın alınan bu köntörler, katılımcının kredi kartı ekstrelerini kabartırken, kullanıcıların hesabına kontör olarak ekleniyor. Bu uygulamadan etkilenmek istemeyen katılımcının açık artırmaya teklif vermeden önce mutlaka anında tamamlama şıkkında ki işareti kaldırması gerekiyor. Aksi taktirde, sitenin günlük 130 TL’ye kadar kontör bedelini kredi kartından çekmesine izin vermiş oluyor. Açık artırma başladığında geri sayım sayacı da devreye giriyor. Ancak, teklif veren ve verilen teklif sayısına göre sayacın süresi de değişebiliyor.
 


33 BİN TEKLİFE BİR OTOMOBİL
Her teklif verildiğinde hesaptan kaç kontör düşerse düşsün ürünün fiyatı sadece 1 kuruş artıyor. Yani yapılan her bir teklif için katılımcılar 35 kuruş (1 kontör bedeli) ile 2.8 lira (8 kontör bedeli) arasında bir ödemede bulunurken,  yapılan her teklif ürünün fiyatını 1 kuruş artırıyor. Artırma sonunda katılımcılara belli miktarda bedava kontör de veriliyor.
 
Ancak, bu kontörler, paraya çevrilemiyor. Sadece daha sonra yapılacak tekliflerde kullanılabiliyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa’nın birçok ülkesinden aynı anda aynı ürün için binlerce kişinin teklif yaptığı düşünüldüğünde, sitenin elde ettiği geliri hesaplamak hiç de güç olmuyor.
 
Her bir teklifte ürün fiyatı 1 kuruş arttığı ve ürünü sadece açık artırmada en son teklifi yapan kazandığı göz önüne alındığında, o ürüne kaç defa teklifte bulunulduğunu ve toplamda kaç lira ödendiğini kabaca hesaplamak mümkün olabiliyor.  Bu da basit bir hesapla 8 kontör (2.8 lira)  karşılığında teklif yapılan bir açık artırma sonucunda 338 lira 69 kuruşa satılan bir otomobil için toplam 33 bin 869 kişinin teklifte bulunduğunu ve sitenin tüm katılımcılardan toplam 94 bin liranın üzerinde gelir elde ettiğini ortaya koyuyor.  Aynı hesap 193 liraya satılan bir başka otomobil için yapıldığında da 19 bin 303 defa teklifte bulunularak, toplamda siteye 54 bin lira teklif ücreti ödediği anlaşılabiliyor.