Faturasız cep telefonu hattından internet hizmeti alanlara yönelik hesaplanan fazla verginin iade edilmesine yönelik süreç henüz netleşmedi. Yaklaşık 14 milyon kullanıcıdan alınan verginin iade edilmesine ilişkin çalışmalar sürüyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 2016 yılı içinde yapılacak mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi işlemlerinde maktu olarak alınması hükme bağlanan vergi tutarı hakkında hazırlanacak tebliğin 31 Aralık 2015 tarihine kadar yayımlanmasını hedefliyor. Ancak WhatsApp gibi uygulamalar ile internet üzerinden yapılan mesajlaşmanın nasıl vergilendirileceğine ilişkin bir formül geliştirilemedi. 

Operatörlerle toplantı
Star'ın haberine göre, GİB faturasız hatta vergi iadesi yapmak istese de devletinde zarara uğratılmasını istemiyor. Maliye kaynakları, data iletimde WhatsApp gibi uygulamalara yönelik çalışmanın sürdüğünü belirtiyor. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde Turkcell, Vodafone ve Avea yetkilileri ile Maliyeciler bir araya gelecek. Edinilen bilgilere göre bugüne kadar ön ödemeli hatlardaki internet hizmetinin vergilendirilmesine yönelik formül geliştirilmiş değil. GİB Eylül 2014'te konuya ilişkin tebliğ taslağını açıklamıştı.

Sadeleştirme yapılacak
Bu kapsamda internet hizmetlerinde uygulanması gereken Özel İletişim Vergisi (ÖTV) ile ön ödemeli cep telefonu abonelerinin mobil internet hizmetlerinden yararlanması durumunda kendilerine yapılacak vergi iadelerine ilişkin düzenleme yapıldı. ÖTV mevzuatı bakımından uygulamada karşılaşılan sorunların tespiti amacıyla ikincil vergi mevzuatının gözden geçirilmesi ve mükelleflere zaman ya da ekonomik olarak en az maliyet yükleyecek şekilde sadeleştirme faaliyetlerine devam edilecek.