ABD'li işadamı Elon Musk, Meksika'nın Guadalajara kentindeki 67. Uluslararası Uzay Yolculuğu Konferansı'nda konuşma yaptı. Uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX ve otomobil firması Tesla Motors'un sahibi olan Musk, internetten canlı yayımlanan konuşmasında "Gezegenlerarası Taşıma Sistemi Projesi" hakkında bilgi verdi. Musk, 10 yıl içinde kamu-özel ortaklığıyla Mars'a insan göndermek ve 200 bin dolarlık bilet ücretini karşılayanlar için bu gezegende kendi kendine yetebilen bir şehir kurmak istediğini söyledi. Bu konuda 10 milyar dolarlık yatırım öngörüldüğüne değinen işadamı Musk, yolculukta "yeni teknolojiler" ve "inovatif yapılar" kullanarak maliyetin düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Sahibi olduğu SpaceX'in BFR ve BFS araçları sayesinde insanoğlunun "Kızıl Gezegen"e inebileceğini anlatan Musk, bu araçların saatte 100 bin kilometreden fazla hızla ilerleyeceğini ve aracın sıcaklığının bin 650 santigrat derecenin üzerine çıkacağını kaydetti. Musk, uzay gemisinde yakıt olarak metan ve oksijen kullanılacağını dile getirdi. Bir uzay aracının 100- 200 kişiyi Mars'a götürebileceği bilgisini veren Musk, bunun için altyapı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu aktardı. Tahmini 8.6 milyar dolarlık bir servete sahip olan Musk, toplam 10 milyar dolara mal olacak ve bir kısmını kendisinin sağlayacağı Mars'a yolculuğun önce 80-130 gün arasında süreceğini, ancak amaçlarının bu yolculuğu 30 güne indirmek olduğunu kaydetti.

İLK İŞ ENERJİ SANTRALİ...
Musk "Hedef, 2060'a kadar Mars'ta 1 milyon kişinin yaşayabileceği bir üs inşa etmek. SpaceX uzay aracının 225 milyon kilometre uzaklıktaki Mars'a iner inmez yapacağı ilk şeyse dönüş için yakıt üretmek üzere bir enerji santrali kurmak" dedi.

'ÖLMEYE HAZIR MISINIZ?'
Uzay aracının içinde restoranlar ve sıfır yerçekimi ortamına uygun oyunların oynanacağı bir ortamın yaratılması planlanıyor. Önce 100 kişilik olması planlanan uzay aracının kapasitesinin daha sonra 200'e çıkarılması planlanırken, Musk 200 bin dolar olarak düşünülen yolculuk ücretininse daha sonra 100 bin dolara düşürülmesinin amaçlandığını söyledi. Musk'un yaptığı en önemli açıklamaysa şöyle oldu: "Mars'a ilk yolculuklar çok tehlikeli olacak. Ölüm riski çok yüksek olacak. Bu kesin. Ölüme hazır mısınız? Cevabınız evetse, gitmek için adaysınız." Ölüm riskinin neden kaynakladığını açıklamayan Musk, öte yandan güvenlik endişelerinin nedeninin aşırı radyasyona maruz kalmak olmadığını söyledi.