Microsoft, 12 Kasım tarihinde düzenlediği Connect(); etkinliğinde Visual Studio 2015 Preview ve .NET 2015 Preview sürümlerini tanıtmanın yanı sıra, geliştiricilerin tüm platformlara yönelik uygulama geliştirme sürecini kolaylaştıracak önemli bir dizi yeniliğin duyurusunu gerçekleştirdi. Duyurulan yenilikler arasında sunucu tarafındaki tüm .NET yığının açık kaynaklı hale getirilerek Linux ve Mac OS platformlarına taşınması dikkat çekiyor. Ayrıca geliştiricilerin Visual Studio merkez araç setine kolayca ulaşmasını sağlayan Visual Studio Community 2013 sürümü kullanıcılara ücretsiz olarak sunulacak.
Dünyada farklı özelliklere ve platformlar sahip milyarlarca cihaza hitap edecek yazılımlar geliştirmenin geliştiriciler için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, “Visual Studio ve .NET ile geliştiricilere sunduğumuz uçtan uca ve kapsamlı çözümler, farklı cihaz ve platformlar için daha kolay yazılım geliştirmenin önünü açacak büyük bir adımı simgeliyor. Geliştiricilere bu alanda yeni fırsatlar sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
 
Geliştiricilerin Hedef Kitlesi Genişliyor
Microsoft, çapraz platformlara destek verme anlayışının bir uzantısı olarak .NET sunucu yığının tamamını açık kaynaklı hale getirdi. Bu sayede geliştiriciler artık ASP.NET, .NET Compiler, .NET Core Runtime, Framework ve Libraries eşliğinde Windows, Mac veya Linux odaklı geliştirme yapabilecek. Microsoft, açık kaynakla uyumun daha da güçlendirilmesi adına açık kaynak topluluklarıyla daha yakın çalışacak, .NET’in geliştirilmesinde topluluktan destek alacak ve .NET Foundation üzerinde çalışmaya devam edecek.
 
Visual Studio Tüm Geliştiricilere Açıldı
Microsoft, 12 Kasım’dan itibaren Visual Studio’nun tam fonksiyonlu ve genişleyebilir sürümü olan Visual Studio Community 2013’ü kullanıcılara ücretsiz olarak sunmaya başladı. Mobil cihazlardan masaüstü sistemlere, webden buluta kadar tüm platformları destekleyen Visual Studio Community 2013, kurumsal uygulamalar haricindeki her tür uygulamayı geliştirmenize yarayacak araçları bir arada sunuyor.
 
Visual Studio 2015 ve .NET 2015: Uygulamalarınız Tüm Cihazlarla Uyumlu
Etkinlikte iOS, Android ve Windows odaklı uygulama geliştirenler için baştan tasarlanan Visual Studio 2015 Preview sürümünün detayları paylaşıldı. Geliştiriciler bu yeni sürümle her cihaz ve platform için uygulama geliştirebilecek.
Microsoft, bunun yanı sıra .NET ile çapraz platformda mobil uygulama geliştirme desteğini daha da ileri taşımak amacıyla Xamarin ile işbirliğine gittiğini açıkladı. Bu kapsamda yılın sonlarına doğru yayınlanacak Xamarin Starter Edition ile Visual Studio desteği de gelecek. Ayrıca web geliştiricilerin buluttan güç alan mobil odaklı uygulamalar geliştirmesini kolaylaştırmak için Apache Cordova araçlarının final sürümünün hazır olduğu açıklandı.
 
Uygulamaları Buluta Taşımak Artık Çok Daha Kolay
Microsoft’un duyurusunu gerçekleştirdiği ASP.NET 5.0 ön izlemesi, bulut ve sunucu iş yükünün ideal hale getirilmesine yardımcı olacak özellikler içeriyor. Ayrıca Visual Studio 2015 için Connected Services Manager sayesinde uygulamaları Office 365 API gibi iş odaklı API servisleriyle bağlamak çok daha kolay hale geliyor.
Bunun yanı sıra yıllık hizmet anlaşmaları modeliyle sunulan Visual Studio Online için de bir dizi yeniliğin duyurusu gerçekleştirildi.
• Önizleme sürümü hazır olan ve servis modeliyle sunulan Release Management, uygulamaların yayınlanma sürecini servis altyapısı üzerinde herhangi bir kurulum veya bakıma gerek duymaksızın otomatik hale getiriyor.
• Cloud Deployment Projects ile organizasyonlar Azure üzerindeki geliştirme, test ve üretim ortamlarını daha kolay ve güvenilir şekilde kurgulayabiliyor.

Visual Studio 2013 Update 4 Yayında
Microsoft, Visual Studio 2013 için geçtiğimiz 12 ay içinde yayınlanan dördüncü kapsamlı güncelleme olan Visual Studio 2013 Update 4’ün hazır olduğu bilgisini de paylaştı. Yeni sürümde verimliliğe odaklı yenilikler ve diğer yeni özellikler yer alıyor.
12 Kasım’da gerçekleşen Connect(); etkinliğini izlemek için http://www.visualstudio.com/en-us/connect-event-live-vs adresini ziyaret edebilirsiniz.