Google I/O etkinliğinde arama devi, Google Assistant'ın yeni özelliği Duplex hünerlerini sergiledi.  Yapay zeka tabanlı konuşma teknolojisi Duplex ile randevu veya rezervasyon yapmak için telefon görüşmelerinizi bu asistana yaptırabilirsiniz. Duplex özelliği sayesinde Google Assistant belirlediğiniz numarayı kendisi arayacak ve restoran rezervasyonu için gereken telefon görüşmesini kendisi yapabilecek. Google'ın gösterdiği demo, restoranda rezervasyon yaptırmak için, yapay zekanın sohbet edebildiğini, durumlar karşısında kolaylıkla cevap verebildiğini gösterdi.

Ancak Google’ın demosu tamamen benzersiz değil. Microsoft, milyonlarca Çinli kullanıcıyla benzer bir teknolojiyi test ediyor ve sonuçları İngilizce olarak gösterdi.

Bu noktada sadece bir demo olan Google'ın Dublex sisteminden farklı olarak Microsoft, Çin'deki binlerce kullanıcının Xiaoice adlı yapay zekasıyla sohbet ettiğini söylüyor. Google'ın sisteminden farklı olarak, sizin adınıza başkalarına çağrı yapan Xiaoice, bir konuşma botu. Mesajlaşma servisleri üzerinden bununla sohbet edebilirsiniz. Xiaoice cep telefonunuzu arayabilir ve sohbet edebilirsiniz.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, "Bu yılın başlarında yapmaya başladığımız şeylerden biri, Dulex yapıyor. Şimdi Xiaoice, WeChat'te sizinle sohbet ediyor ve durup sizi arayabilir. Sonra sesli konuşabilirsiniz" dedi.

Xiaoice şimdilik Çin'de çalışıyor olsa da, Microsoft'un AI'yı daha fazla ülkeye getirmek için çalıştığı söyleniyor. Microsoft'un Cortana AI'sı Amazon Alexa ya da Google Asistan gibi rakiplerin çok gerisinde kalıyor. Bunun gibi doğal bir dil, aradaki boşluğu ortadan kaldırmak için çok büyük bir yol olabilir. (Onur Binay/Milliyet)