Teknoloji devi Apple, dün akşam saatlerinde aralarında Türkiye'nin de olduğu pek çok ülkede kullanıcıların merakla bekledikleri iOS 13 işletim sistemini yayınladı. Güncellemenin yayınlanmasıyla birlikte iPhone 6s ve güzerindeki herhangi bir modele sahip olan kullanıcılar, karanlık mod desteğinin de olduğu iOS 13'ü kullanmaya başladılar.

Ancak teknik eleştirmenler, kullanıcıların iOS 13 kullanmamaları gerektiğine dair açıklamaları birbiri ardına yapmaya başladılar. Bunun nedeniyse iOS 13'ün bazı sorunlarla birlikte gelmiş olması. Zaten ortaya çıkan bilgilere göre Apple da bu durumun farkında ve önümüzdeki günlerde iOS 13.1'i kullanıcıların hizmetine sunacak. Bu durum Apple tarihinde bir ilk olabilir çünkü daha önce bu kadar kısa aralıklarla temel bir sürüm yükseltmesi yapmadı.

"The Verge" isimli bir teknoloji sitesine göre iOS 13 çok fazla hatayla dolu. The Verge'nin iOS 13 incelemesine göre uygulamalar sık sık çöküyor, hücresel veri bağlantısında kopmalar yaşanıyor fotoğraf galerisindeki içeriklerin tarihleri rastgele değişmiş durumda, kamera uygulaması yavaşlamış, AirDrop sorunları var ve mesajlar bölümü de ara sıra sorun çıkartıyor.

"Wired" isimli bir derginin incelemesine göreyse iOS 13, iOS 8'den sonra piyasaya sürülen en dağınık sürüm olarak nitelendiriliyor. Wired'ın açıklamalarına göre iOS 13'ün özellikle e-posta ve Hatırlatıcı isimli uygulamaları hatalarla dolu.

"The Inc." isimli bir dergiyse çok çarpıcı bir çıkış yaparak ABD Savunma Bakanlığı'nın bir bildiri yayımladığını ve Savunma Bakanlığı personellerinin iOS 13'ü yüklememeleri konusunda uyardığını yazdı.

Dış basından alınan bilgilerin haricindeyse kısacık kendi deneyimlerimden bahsetmek istiyorum. iOS 13'ü "iTunes" kullanarak yüklemek, ilk saatlerde neredeyse imkansız bir hal aldı. İlginç bir şekilde iOS 13'ün yazılım dosyaları başarılı bir şekilde indirilemedi. Bunun sonucunda iPhone 6s cihazıma iOS kurulumu yapamadım ve telefon "Restore" modunda takılı kaldı. iTunes uygulamasını kaldırıp yeniden yükledim. Bu kez de muhteşem bir yavaşlıkta indirme yaptı ve nihayet sistem yüklemesi yapılabildi. Bu süreç yaklaşık 3 saatimi aldı. (35 Mbit/s internet hızına sahibim ve iOS 13'ün kurulum dosyalarının boyutu 3.4 GB)

Temiz kurulumun ardından telefon doğrudan İngilizce olarak açıldı, ilginç bir şekilde birkaç kez ilk ayarlamaları yapmak durumunda kaldım. Özellikle iCloud hesabına bağlanmak bir hayli oyaladı. 

Sistem genellikle stabil çalıştı. Birkaç saat boyunca tüm uygulamalar arasında gezindim herhangi bir hücresel bağlantı sorunuyla karşılaşmadım. Ancak The Verge'nin de belirtmiş olduğu gibi Mesajlar uygulamasında bazı sorunlar var, kimi zaman klavye küçültülemiyor. Ayrıca kişisel "çıkartma"mı oluştururken yazılım bir süre boyunca tamamen kendini durdurdu, devam edemedim ve Mesajlar uygulamasını kapatmak zorunda kaldım. Yeniden açtığımdaysa çıkartma oluşturma işlemini başarıyla yapabildim.

iOS 13'te karşılaştığım belki de en can sıkıcı nokta karanlık mod oldu. Yukarıda bulunan görseller ve daha önceki paylaşımlardan hatırlayacağınız üzere koyu renklerin üzerinde mavi tonları kullanılıyor. Ancak parlaklığı maksimum seviyeye getirdiğiniz zaman o mavi tonlar gözlerinize adeta batıyor, en azından benim için öyle oldu. "Erişebilirlik" ayarlarını tamamen ayrı bir menü halinde karşımıza çıkıyor ve bu kısım bir hayli detaylandırılmış durumda.

Teknik eleştirmenler genel olarak, kullanıcıların iOS 13 güncellemesini yapmak için beklemesi gerektiklerini ve Apple'ın kısa bir süre yayınlayacağı iOS 13.1'i kurmalarını tavsiye ediyorlar. iOS 13.1'in bu sorunların büyük bir bölümünü kapatması bekleniyor.