Uluslararası Uzay İstasyonu’nda toplamda 665 gün görev yapan kadın astronot Peggy Whitson, uzay çalışmalarında yaşadığı zorlukları anlattı. Uzay İstasyonu’nun sanıldığı gibi beş yıldızlı otel konforunda olmadığını söyleyen Whitson, bu görevi bir nevi kampa benzetti. En önemli zorluğun ise tuvalet yapmak olduğunu belirtti.

Yaklaşık 19.000 dolar tutarındaki Rus yapımı tuvalet, birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Whitson, dünyaya kıyasla daha düşük olan uzaydaki yerçekimi nedeniyle çişini yapmak için bir huni kullandığını söyledi. Bir fan sistemine sahip huni, sıvıyı çekerek vücuttan çıkmasını sağlıyordu.

Ancak konu dışkı yapmaya geldiğinde ise bunun çok daha zorlu olduğunu söyledi. Dışkılarını yapmak isteyen astronotların öncelikle gümüş kutuda plaka boyutunda bir delik açması gerekiyor. Dışkıyı vakumla emen astronotlar, bu küçük deliği yakalamak zorunda kalıyor. Daha sonra plastik torba içinde mühürlenen dışkı, bir sonraki uzay çöp gününe kadar bekletiliyor. Whitson, çoğu zaman eldiven giyerek bu paketleme işlemini yaptıklarını söylüyor.

uzayda tuvalet

Astronotlar, bu dışkıları toplayıp paketledikten sonra belirli aralıklarla dışarı atıyorlar. Yörüngeye giren bu dışkılar, Dünya atmosferine girdiklerinde yanarak yok oluyorlar.

Ayrıca geri dönüşüm sayesinde toplanan idrarın yüzde 80-85’i tekrar içme suyuna dönüştürülüyor. Uzay İstasyonu’nda tuvaletin nasıl çalıştığını görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.