GPS sistemleri hayatımızı çok kolay bir hale getirdi. Gerek yürüyerek gerek araç ile bir yerden bir yere giderken en büyük yardımcımız oldu. Dünya şartlarında geçerli olan bu sistem artık uzay için de geliştiriliyor. NASAekibi, bir uzay aracını öngörülebilir X-ışını sinyallerinin izlenerek, konumunu otomatik olarak hesaplayabilecek bir sistem üzerinde çalışıyor.

Yıldızlar öldüklerinde çökerler ve çoğunlukla kara delik olurlar. Ancak bütün yıldızlar aynı sonu izlemez. Güneşimizin kütlesinin 10 ila 29 katı olanlar, nötron yıldızları diye bilinen küçük, yoğun bir hale gelme eğilimindedir. Çok güçlü manyetik alanlar ve çok hızlı dönmeler ile bazı nötron yıldızları kutuplarındaki elektromanyetik ışın demetlerini yayarlar. Eğer Dünya bu ışınların yolundaysa, sinyalleri düzenli “darbeler” olarak algılayabiliriz. (Pulsarlar)

Pulsarların sabit bir hızda hareket etmesi nedeniyle, sinyalleri yüksek bir doğrulukla tahmin edilebilir ve mikrosaniye skalasına kadar ölçülebilir. Böylelikle uzay için GPS sistemi olarak kullanılabilirler. Hatta bu sistemin dünyadaki en yüksek doğruluktaki saat olarak bilinen atom saati ile aynı seviyede çalışabileceği belirtiliyor.