NASA, Pazartesi günü yaptığı açıklamada yıllar süren Ar-Ge sürecinin ardından yeni nesil Ay görevlerinde kullanılacak derin uzay roketi SLS’in tamamlandığını duyurdu.

Üretim süreci takvimin gerisinde kalan ve tahmin edilenden çok daha pahalıya mal olan SLS, 65 metre uzunluğa sahip. Roketin yörüngeye ilerlerken ulaşacağı maksimum hız ise 23 Mach (28 bin 176 kilometre).

İlk test ateşlemesi Kasım 2018’de yapılması kararlaştırılmış olmasına rağmen birçok gecikme yaşayan SLS, %29 maliyet artışıyla toplamda 8 milyar dolara mal oldu. New Orleans’taki Michoud Montaj Tesisi’nde konuşan NASA Başkanı Jim Bridenstine, “2024’te Ay’a kadın ve erkek astronot gönderileceği Artemis görevi için hızla ilerleme kaydettiklerini” söyledi.

SLS ile iki deneme yapılacak
Ay’ın güney kutbuba 2024’te düzenlenecek görev, Artemis 3 adını taşıyacak. Mürettebatsız yapılacak ilk Artemis görevinin Haziran 2020’de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Ay’ın buz-su dolu kraterlere sahip güney kutbunda kalıcı bir koloni kurmak isteyen NASA, bu hamle ile hem su hem de roket yakıtı için önemli bir kaynak elde etmiş olacak. Artemis görevlerinin başarılı olması, 2030’larda gerçekleştirilecek Mars yolculuklarının da önünü açacak.

NASA’nın Ay ve Mars vizyonu ise oldukça yüklü bir faturaya sahip. SLS, taşıyacağı Orion kapsülü ve Keşif Yer Sistemleri Programı kapsamında 2019 itibariyle toplam 34 milyar dolar harcanmış olacak. 2024 itibariyle, faturanın 50 milyar doları geçmesi bekleniyor.

NASA, yüklü maliyeti kaldırabilmek ve Artemis görevlerinin sekteye uğramasını engellemek için SpaceX ve Blue Origin gibi firmalarla işbirliği yapacağını duyurmuştu.