Türkiye'nin öncü sistem entegratörü Netaş, 2014 finansal sonuçlarını ve hayata geçirdiği projeleri düzenlendiği basın toplantısında paylaştı. Toplantıda konuşan Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, yerli 4G-LTE teknolojisinin müjdesini verdi.
 
YERLİ 4G-LTE’Yİ SIFIRDAN GELİŞTİRİYORUZ
Atalay, sadece sınırlı sayıda uluslararası teknoloji şirketinin sahip olduğu mobil ve sabit kablosuz geniş bant erişim teknolojisi 4G – LTE'yi, ULAK Projesi kapsamında Aselsan ve ARGELA ile birlikte sıfırdan geliştirdiklerini duyurdu. Şu anda test aşamasında olan teknolojinin, en son versiyonu Sürüm 11 üzerinde çalıştıklarını açıklayan Atalay, yerli GSM operatörlerinin projeye olumlu yaklaştıklarını açıkladı.
Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda, 4G – LTE alanında yerli bir marka oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Atalay “projeyi sadece bu yıl yapılacak 4G ihalesi için planlamadık. Önümüzdeki 20 yıl 4G teknolojisi konuşulacak ve kullanılacak. Biz bu proje ile geleceği yakalamış bulunuyoruz. Bu teknolojiyi, sadece 4G’ye geçmeyi planlayan mobil operatörler için değil; yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli görüntü iletişimine gerek duyan ulaşımdan sınır güvenliğine kadar pek çok kuruluşun ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak tasarlıyoruz. Bu projeyle 4G’nin gerektirdiği baz istasyonu, ağ donanımı yüzde yüz yerli olacak. Projenin ilk ürünleri ekim ayında bitirilip pazara sunulacak" dedi.
 
YURTDIŞI PAZARLARDA BÜYÜME SAĞLADIK
Netaş'ın yurtdışı ve yurtiçi çalışmaları hakkında da bilgi veren Netaş CEO'su Müjdat Atalay:
"2014 yılı Netaş açısından oldukça verimli geçti. Geleceğimizi garanti altına alacak projeler gerçekleştirmeye ve bölgesel sistem entegratörü olma yolundaki çalışmalarımıza başarıyla devam ediyoruz. Bunun en büyük kanıtlarından biri, 2014 yılında alınan siparişlerin %30’unun yurtdışından gelmesi oldu. Aynı zamanda dikey derinleşmemizi yurtdışına taşıyarak uluslararası pazarlarda büyüme sağladık. Özellikle Bangladeş, Kazakistan ve Cezayir’de daha da derinleştik.
Cezayir Savunma Bakanlığı ile toplamı 64 milyon dolar olan 2 yıllık bulut projesi anlaşması yaptık.
Yine Cezayir’in mobil operatörlerinden ATM Mobilis’le, ilk yıl tutarı yaklaşık 8,6 milyon ABD Doları olan 5 yıllık sözleşme imzaladık. Proje, 2G ve 3G transmisyon altyapısının iyileştirilmesi ve radyo frekansı optimizasyonu çözümlerini içeriyor.
Yurtdışı satışlarda %110, siparişlerde %260 artış sağladık. Ayrıca Türkiye’de akıllı teknolojiler üzerine geliştirilen tüm projelerde yer alıyoruz. Akıllı şehirler, binalar, stadyumlar başta olmak üzere e-kimlik, e-devlet uygulamaları ve afet yönetimi gibi birçok çalışmada da imzamız var. Ülkemizi kalkındıracak en önemli unsurun teknoloji olduğu inancıyla yolumuza devam ediyoruz" dedi.
 
2014’TE HEDEFLERİMİZE ULAŞTIK
Toplantıda finansal sonuçlarla ilgili bilgi veren Netaş CFO’su İlker Çalışkan ise “2014 yılı için paylaştığımız öngörüyü bire bir yerine getirdik. Belirlenen strateji doğrultusunda hedefe ulaştığımız, alınan büyük ölçekli sistem entegrasyonu projelerinin etkisini gördüğümüz bir yılı geride bıraktık. 2015 yılındaki finansal hedeflerimizi, satış gelirlerinde yıldan yıla dolar bazında %7 artış, FAVÖK marjının 100 bps artması ve işletme faaliyetlerimizle nakit yaratmak olarak belirledik. Kontrollü büyümeyle kârlılığı artırmak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.
 
Toplantıda Netaş’ın yaptığı diğer çalışmalar hakkında da bilgilendirme yapıldı. Şirketin bugüne kadar gerçekleştirdiği projeler ve elde ettiği başarılar şöyle sıralandı;
• Dünyadaki en güçlü ilk 10 VoIP Multimedya laboratuvarından biri. VoIP ve IMS (IP çoğul ortam sistemleri) alanında dünyada en yüksek pazar payına sahip iki ürünün ArGe’si Netaş’ta yapılıyor.
• Son 6 yılda 3 kez Türkiye’nin Yazılım İhracatı Şampiyonu oldu. ArGe çalışmaları neticesinde ülkemizin toplam 2 milyar doların üzerinde döviz tasarrufu sağlamasına katkıda bulundu.
• ArGe birimindeki mühendislerin geliştirdiği yazılımlarla, son 10 yılda toplam 400 milyon dolarlık yazılım ihracatı gerçekleştirdi.
• Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlanan ‘2013 Yılında En Çok Yerli Patent Başvurusu Yapan Firmalar’ listesinde, ilk 30 firma arasında  Netaş 34 patent başvurusu ile Telekom sektöründe 2., Türkiye çapında ise 7. sırada yer aldı.
• 2012 yılının Temmuz ayında, Kazakistan’ın Almaty şehrinde, sermayesinin tamamı Netaş’a ait “Netaş Telecom LLP” şirketini kurdu.
• 2013 yılında, “Cisco’nun Kurumsal Pazarda Dünya Çapında Yılın İş Ortağı” ödülünü aldı.
• Netaş, 2013 yılında, Türkiye’de bilişim sektöründe en fazla büyüyen şirket oldu.
Büyük çaplı entegrasyon projeleri gerçekleştiriyor, bire bir müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor. Netaş ArGe harcamalarının ciroya oranı: %8,3
• Netaş’ın 700’den fazlası ArGe mühendisi olmak üzere, 2.000’in üzerinde çalışanı var. Kamu, enerji, telekomünikasyon, finans, sağlık ve diğer sektörlerden 1.500’ün üzerinde müşteriye hizmet veriyor. Teknoloji ve inovasyona sürekli yatırım yapıyor, büyük çaplı entegrasyon projeleri gerçekleştiriyor.
• Türkiye çapında 40 şehirde ofisi bulunan bilişim destek hizmetleri sunan BDH, Netaş bünyesinde hizmet veriyor. Küçük ölçekli firmalardan büyük kurumlara ve kamu kuruluşlarına kadar danışmanlık, stratejik dış kaynak kullanımı, donanım ve destek hizmetleri sağlıyor.
• Netaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 2012 ve 2013 yıllarında “Telekomünikasyon sektöründe en başarılı ArGe Merkezi” seçildi.
• Türkiye’nin lider sistem entegratörü Netaş, Avaya tarafından Hindistan, Çin, Rusya, Orta Doğu ve Afrika’yı kapsayan bölgede, 18 iş ortağı arasından“Global Avaya Full Stack Partner" büyük ödülüne layık görüldü.