Bundan tam 130 yıl önce macerasına Nintendo Koppai olarak başlayan Nintendo, 80 yaşında vefat eden girişimci Fusajiro Yamauchi tarafından kuruldu. Yamauchi, 30 yaşında iken bu yolculuğa çıkmaya karar verdi.

Nintendo ne zaman kuruldu?

Başarılı iş insanı Fusajiro Yamauchi, şirketin ilk 40 yılını sadece iş kartı üretimi üzerine inşa etti. Nintendo, bu bağlamda, oyun geliştirme ve prodüksiyon projelerinden önce iş alanını oteller, taksiler ve oyuncaklar ile sınırlı tutuyordu.

1970’li yılların başında Magnavox Odyssey firması için ışıklı kalemler üreten Nintendo, 1977 yılında günümüzdeki halinin temelini attı ve Color TV-Game 6 konsolu ile oyun dünyasında giriş yaptı. Mitsubishi, bu projenin hayata geçirilmesinde Yamauchi’nin yanında oldu.

23 Eylül 1889 tarihinde kurulan şirketin bu güne kadar en çok satılan konsolu Nintendo DS olarak biliniyor. DS modeli, toplam 154 milyon adet satmayı başardı. Firmanın Game Boy ve Game Boy Color modelleri ise 118 milyon (iki cihazın toplamı) adet satış yaptı.

Yakın tarihe geri dönüş yapıldığında Nintendo’nun ne yazık ki eskisi kadar başarılı olamadığı anlaşılıyor. Zira 19 Kasım 2006 tarihinde piyasaya sürülen Wii cihazı toplam 101 milyon adet sattı. Buna ek olarak Switch konsolunun satış rakamları da beklenenin altında (yaklaşık 37 milyon).