Nintendo henüz mobil oyun dünyasını tam olarak benimseyebilmiş değil, ancak Pokemon Go adlı akıllı telefon oyunu piyasaya çıktığından bu yana gösterdiği başarıyla oyunseverler ve yatırımcılara Japonya merkezli şirketin bu sektöre tam olarak girmesi durumunda kazanabileceği başarıları göstermiş oldu.

Super Mario ve Zelda adlı oyunların yapımcısı Nintendo'nun piyasa değeri geçtiğimiz hafta Pokemon Go adlı yeni uygulamanın piyasaya sürülmesinden bu yana 7 milyar doların üzerinde arttı. Oyun, kullanıcıların yakınlarındaki hayali Pokemonları takip etmesini istiyor. Pokemon Go, 7 Temmuz'da online olduğundan bu yana Apple'nin ABD ve Avurstralya'daki bedava uygulamaları arasında en üst sırada yer alıyor.

Büyük ilgi toplayan oyunda kullanıcılar etrafındaki pokemonları toplayıp, onları eğiterek diğer kullanıcılarla mücadele ediyor. Kullanıcıların bulunması zor olan Pokemonlara ulaşmak için saatlerce yol kat ettiği, ya da Yeni Zelanda'da iki kullanıcının Wellington körfezindeki bir Pokemon'u bulabilmek için kano kiraladığı haberleri uluslararası basında yer aldı. ABD'de karayollarından yetkili kurum resmi twitter hesabından, "Gözler yukarı, Pokemonlar aşağı" şeklinde bir uyarı dahi paylaştı. Missouri'de yerel basında yer alan bir habere göre, geç saatlerde Pokemon bulmaya çalışan bazı kullanıcılar silahlı soyguncular tarafından kurulan tuzağa düştü.

Japon mobil oyunları konusunda uzman olan Kantan Games adlı danışmanlık şirketinin kurucusu Serkan Toto, "Bu bir Nintendo sihiri. İlk defa bir mobil oyun böylesine gürültü koparıyor, en azından ABD'de. Bu durum Nintendo'nun tam olarak nasıl bir şirket olduğunu gösteriyor" dedi.

Nintendo hisse senetleri Tokyo'daki işlemlerde 1983'ten bu yana en sert yükselişi kaydederek bu duruma cevap verdi. Şirketin hisse senetleri Pazartesi günü yüzde 25 yükseldi. Pokemon Go'nun başarısı, Nintendo'nun Mario ve Zelda gibi diğer popüler karakterlerini de mobil oyunlarda kullanması durumunda başarı sağlayabileceği konusunda yatırımcıları ikna etti.

Pokemon Go, eski bir Google startupı olan ve +Ingress adlı popüler oyunun yaratıcısı Niantic tarafından geliştirildi. Nintendo, geçtiğimiz yıl Pokemon adlı iştiraki yoluyla Google ile birlikte Niantic'e yatırım yapmıştı.