Rusya'da yabancı haber kaynaklarının medyadaki ağırlığına son vermek için yeni bir yasak gündemde. Duma'da sunulan yasa tasarısında, haber akışlarının yüzde 20'sinden fazlası yabancı kaynaklardan olan internet haber sitelerine erişimin engellenmesi teklif ediliyor.

Moskovski Komsomolets gazetesinin haberine göre, Birleşik Rusya ve Liberal Demokrat Parti'nin sunduğu tasarı yasallaşırsa, Yandex ve Google gibi en popüler internet portallarının haberlerinin de Rusya'da yasaklanması gündeme gelebilir.

Örneğin, Yandex'in haberler servisinin aylık haber akışında Rus haber ajansı Ria Novosti'nin haberlerinin payı yüzde 28, SMİ2'nin payı yüzde 6. Yandex'te RBK ajansının haberlerinin payı ise yüzde 21.

Tasarının gerekçesi olarak, "Rusya'da toplumsal düzene yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması ve sivil toplumun gelişimi için elverişli şartların oluşturulması" gerekliliği gösteriliyor.

Yasa kabul edilirse, altı ay içinde haber akışları içinde yabancı haber kaynaklarının payını yüzde 20'nin altına indirmeyen sitelerin kapatılmaları teklif ediliyor.(Turkrus)