Sürekli olarak gelen e-postalara cevap vermek kimi zaman bir cehennem hissiyatı verir. Fakat bu cehennemden çıkıp öteki dünyaya göç ettiğimizde bu postalara ne olacağı ayrıca bir tartışma konusudur. Amerika Birleşik Devletleri’nde dijital içerikleri yöneten yasalarsa oldukça çeşitli. Bloomberg’e röportaj veren İngiltere’nin Birmingham kentindeki Aston Hukuk Fakültesi’nin öğretim üyesi Edina Harbinja, e-postaların, resimlerin, direkt mesajların ve sosyal medya paylaşımlarının ölümden sonra farklı şekilde değerlendirilebileceğini söylüyor. İşte o röportaj:

 ABD'de öldüğünüzde, kişisel e-postanıza ne olur?

Çoğu durumda, aileniz erişim talep etmediği veya çevrimiçi bir araç ayarlamadığınız sürece hiçbir şey olmaz.

Google'ın Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi gibi araçlarla mı?

Evet. Bu araç, üç ila 18 ay arasında bir süre hesap hareketsiz kaldıktan sonra Google’dan hesabınızın silinmesini talep etmenizi sağlar. account.google.com'a giderek ve Verilerinizi yönet ve Kişiselleştirmeyi Yönet'i seçerek başlayın.

İkinci seçenekse, YouTube videoları ve Takvim ve Sürücü verileri de dahil olmak üzere Google verilerinizin bir kısmını veya tamamını miras olarak belirleyecek en fazla 10 yararlanıcı atamaktır.

Hesap yöneticisini ayarlamazsanız ne olur?

En yakın akrabalar erişim isteyebilir.

Erişim alabilirler mi?

Bazen. Bu soruların ucu çok açık. Geçen yıl New York'ta bir mahkeme Apple'a Nicholas Scandalios'a ölen kocasının fotoğraflarına erişim izni vermesini emretti. Bir hesap yöneticisinin vasiyet veya açık bir yönlendirmesinin olmaması durumunda, hizmet şartları izlenir. Bu hükümler oldukça muğlak, bu da genellikle bir mahkeme emrinin gerekli olacağı anlamına gelir.

Kişisel e-postada hassas iş bilgilerine sahip olabilecek yöneticiler ne olacak?

İdeal olarak, özel e-postalar önemli iş bilgilerini saklamamalıdır. Bunu yaparlarsa, yönetici vasiyeti esasında hükümler yapabilir ve yöneticilere de verileri işleme yetkisi verilebilir.

Ölürsen iş e-postanıza ne olur?

Bu şirket politikasına bağlı. Yasa belirsiz ve bu yüzden e-postaları şirkete teslim edilecek bir belge gibi görmek en güvenlisi.

Şirketimin kurallarını nasıl bilebilirim?

Prosedürler sözleşmelerde belirtilmeli, ama tecrübelerime göre, bu çok nadirdir.

ABD bu konularda Avrupa ile karşılaştırıldığında ilerici görünüyor.

40'ın üzerinde eyalet, etkin olmayan hesapların nasıl ele alınacağına yönelik bir hiyerarşi oluşturan Gözden Geçirilmiş Dijital Varlıklara Erişim Yasası'nı izler. Avrupa'da her ülkede durum farklıdır. Fransa'nın Dijital Cumhuriyet Yasası, e-postalar da dahil olmak üzere dijital varlıkların aktarılması için "özel veya genel direktifleri" kabul eder. Almanya'da bir mahkeme Facebook'a 2018 yılında ölen kızlarının Facebook hesabına erişim izni verdi, bu nedenle e-postaların Alman yasalarına göre diğer mallar gibi devralınması muhtemel.