Halka açık Wi-Fi hizmeti veren ve bu hizmetin güvenliğini pek denetlemeyen bir işletme iseniz ya da böyle bir ağ ile internete sık sık bağlanıp özel bilgilerinizin korunduğundan emin değilseniz artık bu konuda bir şeyler yapmanızın zamanı geldi de geçiyor demektir! Ofis gibi ortak çalışma alanlarında, kafe ve restoranlarda ya da otel gibi konaklama yerlerinde herkesin erişimine açık olarak kullanılan Wi-Fi noktaları uzun zamandır bir gereklilik haline geldi ve işlevleri de müşterilere internet erişimi sağlamaktan daha öteye geçti. Kurumlar bu ağları kullanarak verdikleri hizmet ile olumlu müşteri deneyimi yaratıyor veya çalışanlar bu ağlar üzerinden işlerini sürdürüyor. Ancak lider güvenlik duvarı ve UTM sağlayıcısı WatchGuard’a göre genellikle bu ağların güvenliği için yeterli önlem alınmıyor.

Siz En Ufak Bir Şüphe Hissetmezken Bilgileriniz Ele Geçiriliyor Olabilir!

Siber korsanların halka açık ağlara çokça saldırdığı artık bir sır değil çünkü bir çok Wi-Fi ağına herhangi bir kişinin erişmesi çok kolay. Kişisel veya kurumsal pek çok özel bilginin bu ağlar kullanılarak gizlice ele geçirilmesi oldukça basitken onları geri almaya çalışmak ise bir hayli zor.

WatchGuard Türkiye Satış Mühendisi Alper Onarangil bu tarz bilgiler ele geçirilirken kurbanların en ufak bir şüpheli aktivite fark etmediğini belirtiyor. Alper Onarangil bu ağların çalışma sistemlerini ise şöyle anlatıyor: “Kişisel bilgi gerektiren çoğu internet sitesi ve uygulama HTTPS üzerinden şifrelenir ve bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurması da bu HTTPS sistemi ile sağlanmaya çalışılır. Fakat siber saldırganlar “Man-in-the-middle saldırısı” denilen bir yöntem aracılığıyla bağlanılmaya çalışılan internet ağı ile bilgisayarınız veya mobil cihazınızın arasına sızar ve güvenlik duvarını aşmayı başaran bir yazılım kullanarak hassas bilgilere ve verilere ulaşır.”

Ortak Wi-Fi Ağlarının Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Ortak Wi-Fi ağlarının getirdiği tehlikelere karşı nasıl korunacağımıza ve özel bilgilerimizin yayılmasını nasıl engelleyeceğimize dair WatchGuard’ın paylaştığı beş ipucunu uygulayarak ağınızı güvenli hale getirebilir, kurumsal işlerinizin zarar görmesini engelleyebilir veya Wi-Fi ağınızın kalitesini diğer ağlara nazaran daha tercih edilebilir hale getirebilirsiniz.

1) Kablosuz Ağ Güvenliği Hizmeti Veren Paketlerden Edinin. Ortak kablosuz ağınıza sızılmasını önleyen bir yazılım kullanarak ulaşabileceğiniz en yüksek güvenlik ihtimaline sahip olabilirsiniz. WatchGuard’ın detaylı ve uzman “Marker Packet” teknolojisi bunun için birebirdir. Marker Packet;çevrenizdeki kablosuz ağları ve onları kullanan araçları size en doğru şekilde otomatik olarak gösterirken, sorunlu bağlantı noktalarını veya üçüncü şahısların varlığını da açığa çıkartarak ortadan kaldırır.

2) İstatistiklerle Desteklenmiş Analizlerle Güvenliğinizi Takip Edin. Hangi ziyaretçinin ne zaman, nerede ve nasıl sizin Wi-Fi’nizi kullandığını öğrenerek hem güvende olduğunuzdan emin olabilir hem de sunduğunuz kullanıcı deneyimini iyileştirebilirsiniz. Hem güncel hem de geçmişe dair kullanımları görmeniz size büyük ayrıcalık sağlayacaktır. Ayrıca istatistikleri ve ölçüm verilerini değerlendirerek işinizle ilgili daha iyi kararlar alabilirsiniz.

3) Erişim Noktalarının Sayısını ve Kalitesini İyi Yönetin. Doğru bir kablosuz ağ ortamı bir erişim noktasından limitsiz sayıda erişim noktasına ve çoklu lokasyonlara yayılabilir. Eğer bu noktaları iyi bir şekilde düzenleyip gruplandırırsanız daha tutarlı bir sistem oluşturabilirsiniz. Örneğin ağlarınızı yer, bina, kat veya müşteriye göre sınıflandırabilirsiniz.

4) Güçlü Etkileşim ve Pazarlama Araçlarından Faydalanın. Uyumlu ve kolay bir şekilde kullanabilen ek araç ve yöntemler basit bir kablosuz bağlantıyı müşteri, ziyaretçi veya çalışanlarınız için zengin bir Wi-Fi deneyimine dönüştürebilir. Eğer detaylı web tasarım bilgilerine sahip olmadan harika bir açılış ekranı yaratmak, ziyaretçilerinizle etkileşim yaratabileceğiniz videolar veya anketler üretmek, hedef kitlenize uygun kampanyalar iletmek ya da daha fazlasını yapabilmek isterseniz; Marker Packet tam size göre.

5) Nasıl bir Wi-Fi Güvenliği Desteğine İhtiyaç Duyduğunuzdan Emin Olun. Örneğin, sunduğunuz kablosuz ağın kaç tane erişim noktası olması gerektiğini mi merak ediyorsunuz?Bu konuda hizmet veren satıcılar arasından tercih etmeniz gereken, size bilgi toplama imkanı verebilen ve plan yapabilmeniz için kafanızda öngörü yaratandır. Böyle bir program satın almadan ve servis sağlayıcısıyla iletişime girmeden önce kablosuz ağ güvenliğini nasıl sağladıklarını, size nasıl destek olabileceklerini ve müşteri hizmetlerinin kalitesini iyice öğrenmeniz gerekmektedir.