Otomobil dünyasının en büyük buluşması olan Frankfurt Otomobil Fuarı'nda yeni modeller ve teknolojilerin yanı sıra yazılım güvenliği de masaya yatırıldı. Otomobilleri bilgisayar korsanlarına karşı korumak için Kaspersky Lab ile AVL Software and Functions firması, yeni nesil otomotiv sistemleri geliştirme konusundaki siber güvenlik zorluklarını aşmak için haziranda işbirliği anlaşması yaptı. Şirketler birlikte geliştirecekleri güvenli iletişim platformunun ilk örneğini Frankfurt'ta tanıtacaklar.

SİBER SALDIRI YAŞANDI

Son yıllarda üretilen otomobillerde çok sayıda kamera, sensör ve radar bulunuyor. Motor, direksiyon, fren gibi birçok parça da elektronik olarak kontrol ediliyor. Bilgisayar korsanları, direksiyon, frenler ve gaz pedalları ile otomobilin güvenlik sistemlerini ele geçirerek, sürücülerin hayatını tehlikeye sokabilir. Ayrıca akıllı cep telefonlarıyla kontrol edilebilen internet bağlantılı otomobiller de sürücüleri bilgisayar korsanlarının saldırısına karşı savunmasız bırakıyor. Gelecekte sürücüsüz ve birbiriyle iletişime geçebilen araçlar görülmeye başlandığında siber tehlike artacak.

Otomotiv dünyasında siber saldırılar birkaç yıl önce yaşandı. Güvenlik uzmanları Charlie Miller ve Chris Valasek, hack'lemenin yapılabileceğini göstermek için bir otomobilin gaz ve fren pedalını kontrolünü ele geçirdi. Bir başka olayda da otomobilin aküsü boşaltıldı.

Formula 1'de önlem alındı

Kaspersky Lab, 2013'ten beri Ferrari Formula 1 takımı ile birlikte çalışıyor. Antrenmanlarda otomobilde bulunan sensörler vasıtasıyla gerçek zamanlı iletilen lastik basıncı, yakıt tüketimi, fren gücü, motor performansı gibi verilerin güvenliğini sağlıyor. Bu gizli verilerin bir başkası tarafından sızdırılmamasını sağlıyor.

İnternetli oto sayısı 150 milyonu aşacak

Yapılan araştırmalara göre, 2020'de dünya genelinde internet bağlantısı olan otomobillerin sayısı 150 milyonu aşacak.