Nvidia’nın yeni kartları RTX serisinde kullanılan bir yapay zeka teknolojisi olan DLSS, oyunlarda inanılmaz bir performans artışı sağlıyor.

DLSS ile performans konusunda devrim!

Yeni tanıtılan RTX kartlar, birçok devrimsel teknolojiyle donatılmış olarak geliyor. Bu teknolojilerden biri olan DLSS teknolojisi, makine öğrenimini kullanarak oyun performanslarını inanılmaz bir oranda arttırıyor. Final Fantasy XV üzerinde yapılmış olan testte, oyunun ayarlarından DLSS teknolojisi açıldığında neredeyse % 45 civarı bir performans artışı gerçekleşiyor.

Bu teknoloji nasıl çalışıyor?

Nvidia’nın uzun süredir üstünde çalıştığı düşük çözünürlüklü görüntüleri yapay zeka ile düzeltme çabaları, sonunda RTX serisi ile meyvelerini verdi. Oyunlarda biraz daha farklı şekilde kullanılan bu teknoloji, benzeri  görüntülerin kart tarafından öğrenilmesi üzerine dayalı olarak çalışıyor.

Peki her oyun için bu bilgiler nasıl kartlarınıza öğretilecek?

Çok yüksek çözünürlükteki oyun görüntüleri, geliştiriciler tarafından analiz ettirilip kartın anlayabileceği bir dosya haline getirilerek, ekran kartı güncellemesi olarak kullanıcılara sunuluyor. Bu güncellemelerin boyutu ise düşündüğünüz gibi gigabyte’larca değil, sadece megabyte’larca yer kaplayan bir dosyadan ibaret.

Analiz edilmiş görüntüler nasıl kullanılıyor?

Gelen güncelleme ile oyunun görüntülerini çok yüksek çözünürlüklü olarak öğrenen kartınız, düşük çözünürlüklü görüntülerin yüksek çözünürlükte nasıl çalıştıklarını biliyor. Bu bilgiye dayanarak oyunu düşük çözünürlükle çalıştıran kartınız, öğrendiği bilgileri yüksek çözünürlükle çalıştırırken harcadığı güçten çok daha az bir güç kullanarak, düşük çözünürlüklü görüntünün öğrenilmiş yüksek çözünürlüklü halini sizlere gösteriyor.

Şu anda sadece 4K çözünürlük ile çalışan Final Fantasy XV üzerinde kullanılabilen bu teknoloji, bu oyun üzerinde tam olarak %44 performans artışı sağlıyor.