Uzun yıllardır araştırmacılar bu bataryaların yerine alternatif bir pil teknolojisi arıyor. Henüz araştırmalar bir sonuç vermiş değil. Michigan Üniversitesi‘nde lityum pillerle ilgili araştırma yapan bir ekip ise bataryaların patlama riskini en aza indirmeyi başarmış görünüyor.

Patlayan telefon tehlikesi nasıl sona erecek?
Michigan Üniversitesi’nde Doçent olarak görev yapan Jeff Sakamato ve ekibi, patlayan lityum pillerin önüne geçmenin yolunu buldular. Lityum iyon pillerde bulunan sıvı elektrolit yerine katı seramik elektrolit kullanan ekip, ısınmanın önüne geçmeyi başardı.

Her daim yanımızda taşıdığımız, yatağımızda bile yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlar ilk kez ölüme neden oldular. İşte ünlü iş adamının hayatına mal olan akıllı telefon patlaması!

Seramik elektrolit daha az yer kaplıyor ve daha yüksek ısılara dayanabiliyor. Bu yeni elektrolit daha az yer kaplayan ve daha yüksek kapasiteli lityum hücrelerin yapılmasına da olanak sağlayacak. Pilin daha az ısınması, yüksek ısıya dayanıklı olması daha hızlı enerji aktarımının da yolunu açıyor.

Yani bugün kullandığımız hızlı şarj teknolojisinin bile çok üzerinde hızları görebiliriz. Aynı zamanda bu yeni teknoloji ile birlikte lityum piller daha az yer kaplayacak ve daha hafif olacak. Bu da birçok akıllı telefon üreticisinin pilin kapladığı alan ve ağırlığı daha iyi şekilde kullanmasını sağlayacaktır.

Araştırmacılar henüz patlayan telefon devrine son vereceklerinin garantisini veremiyorlar. Araştırmanın başında yer alan Doç Dr. Sakamato, henüz geliştirmelerin devam ettiğini açıkladı. Her ne kadar seramik elektrolit 1000 dereceye kadar dayansa da lityum patlama tehlikesi olan bir metal. Geliştirmelerin devam ettiği teknolojinin 2019 yılının sonuna doğru tüketiciye sunulabilir hale gelmesi bekleniyor.