Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu, Sony’nin müşterileri tüketici hakları konusunda yanlış bir şekilde yönlendirdiğine karar verdi. Avustralya Federal Mahkemesi, Sony’ye yanlış veya yanıltıcı beyanlarda bulunma ve müşterilere geri ödeme yapılmaması nedeniyle para cezası verdiğini açıkladı.

Mahkeme, Sony Europe’un dört müşteriye PlayStation Network üzerinden “hatalı” olarak tanımlanan oyunları satın aldıktan sonra ilgili süreç hakkında doğru olmayan bilgiler verdiğini tespit etti. Bilindiği üzere bu dava geçen yıl başlamıştı.

Sonuç olarak Sony, bu dava için 3.5 milyon Avustralya doları ödeyecek. Bu miktar da 2.4 milyon Amerikan dolarına tekabül ediyor. Böylece Japon teknoloji şirketinin kendi müşterilerine yanlış bir tavsiye verdiği tescillendi.

Sony Europe, bu dört müşteriyi şu şekilde bilgilendirdi: “Eğer bir oyun indirildiyse veya oyunun satın alınmasının üzerinden 14 gün geçtiyse iade hakkınızı kullanamazsınız.” Sonuç olarak Sony, bu cümle ile birlikte Avustralya tüketici yasalarına aykırı bir şekilde davrandı.

Bundan 6 yıl önce Valve da Sony gibi Avustralya Federal Mahkemesi tarafından cezalandırılmıştı. Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu Başkanı Rod Sims, bu konu hakkında şunları söyledi:

“Tüketicilerin garanti anlaşması tarafından sağlanan hakları herhangi bir oyun indirme işleminden sonra sona ermez. Ayrıca bu haklar 14 gün geçtikten sonra da geçerliliğini yitirmez ve herhangi bir oyun mağazası veya oyun geliştiricisi bu durum için keyfi bir son kullanma tarihi belirleyemez.”

“Ürünlerini dijital bir ortamdan satın alan müşteriler, ürünlerini dışarıda bulunan bir mağazadan satın alıyormuş gibi bir muamele görürler ve böylece mağazadan satın alma işleminin sağladığı aynı haklara sahip olurlar.”