Tüm dünyayı kasıp kavuran Pokemon Go fırtınası, cephelere taştı. Irak’ta Peşmerge güçlerinin yanında IŞİD’le savaşan ABD ordusunda da Pokemon Go hayranlığı ortaya çıktı. IŞİD’le mücadele kapsamında bölgeye gönüllü olarak giden 26 yaşındaki ABD askeri Louis Park, IŞİD işgali altındaki Musul cephesinde Pokemon Go oynarken çektiği ekran görüntülerini sosyal medyadan paylaştı. Park, Musul’da çöl ortasında elinde makinalı bir tüfekle ‘Squirtle’ yakalarken görünüyor. Park, fotoğrafın altına ise; “İlk Pokemonumu Musul cephesinde yakaladım. IŞİD, gel ve benimle Pokemon savaşı ver. Havan topları korkaklar içindir” yazdı. ABD Deniz Kuvvetleri de Twitter hesabından yayınladığı mesajda, Pikachu’nun fotoğrafını paylaşırken, “Bu bir güvenlik ihlalidir! Ateş hattından uzaklaşın” yazdı.

Çeteye rastladılar

90’lı yıllara damgasını vuran Pokemon çizgi filminin artırılmış gerçeklik oyunu Pokemon Go, daha ilk haftadan aktif kullanıcı sayısı bakımından son 10 yıla damgasını vuran sosyal medya platformu Twitter’ı yakaladı. Nintendo’nun piyasa değeri 9 milyar dolar artarken, uygulama sadece ABD’de 7.5 milyon kişi tarafından indirilmiş durumda. Durum böyle olunca, sanal gerçekliği bünyesinde barındıran oyun, günlük hayatı da etkilemeye başladı. Yeni Zelenda’da kullanıcılar, Pokemonlarını dövüştürmek ve ihtiyaçları olan malzemeleri temin etmek için haritada Pokestop olarak işaretlenen yerlere akın etmeye başladı. Pokestop olarak işaretlenen yerlerden biri Hells Angels adlı motosiklet çetesinin mekanı olunca da olay polise taşındı. Yeni Zelenda Polisi, “Pokemon Go, gittikçe tehlikeli olmaya başladı. İnsanlar Pokestop bulmak için özel alanlara, kamu binalarına, gece yarıları izbe bölgelere gidiyorlar” açıklamasında bulundu.

Güvenlik endişesi

Pokemon Go’nun güvenlik endişesiyle ilgili de yeni bir iddia ortaya atıldı. Akıllı telefonlarına Pokemon indirenlerin Gmail hesaplarını kullanması, güvenlik sorununa işaret edebilir. İddiaya göre, Gmail ile kaydolunan Pokemon GO kullanıcıların tüm e-postalarını okuyor. Siber güvenlik uzmanı Adam Reeve’e göre, bu oyunu Gmail hesapları ile oynayan kullanıcılar farkında olmadan uygulamanın Google hesaplarına tam erişim sağlamasına da izin veriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan yapımcı Niantic, sorunun bir kodlama hatası olduğunu belirtirken, kullanıcılarına bu durum kötüye kullanılmayacağının da garantisini verdi.

Oyuncuların bilgileri güvende mi

Pokemon Go oyunun yapımcısı olan Niantic, kullanıcıların cep telefonlarındaki çok sayıda özelliğe ulaşma hakkı edinirken, bu bilgileri üçüncü bir şahıs ya da firmaya da satma hakkına sahip olması dikkat çekiyor. Pokemon Go oyununu oynamak isteyen kişiler, uygulamaya kamera, GPS konumu, ekran ve hafızaya erişim izni vermek zorunda kalırken, doğum tarihlerini de girmek durumundalar. Bireylerin yerlerini de içeren bu bilgilerin kullanıcı güvenliği için önemli olduğu vurgulanırken, Google’ın bir yan firması olan Niantic’ten yapılan açıklamada, ‘bilgilerin fiziksel ve elektronik şekilde korunmasına büyük bir önem’ verildiği ifade edildi. Ancak uzmanlar, bugüne kadar toplanan en büyük kullanıcı verisinin birçok siber korsanın iştahını kabartacağını düşünüyor.