Apple, Ocak ayında Qualcomm'a karşı milyar dolarlık bir telif hakkı dava açmıştı. Bugün ise çip üreticisi, kendi teknolojisinin değerini kabul etmeyi reddettiğini iddia ettiği iPhone üreticisi Apple'a karşı kendi yasal yollar ile savunma kararı aldığını açıkladı.

Apple, patentlerini lisanslamaktan teknoloji üreticilerine para kazandıran Qualcomm'un "alakası olmayan" patentler için ücret aldığını iddia etmişti. Apple'ın söylediğine göre; bu patent ödemelerinde TouchID, ekran panelleri ve kamera bileşenleri yer alıyor.. Apple, ayrıca, Qualcomm'a lisans modeli yoluyla fiyatları şişirmekle de suçladı.

Qualcomm yöneticisi ve genel hukuk danışmanı Don Rosenberg yaptığı açıklamada; Apple'ın Qualcomm'un teknolojilerinden faydalanarak iPhone'dan kar elde ettiğini buna rağmen firmanın şikayetçi olmasını yadsıdıklarını dile getirdi.

Qualcomm yöneticisi ayrıca;, Apple'ın "Qualcomm ile anlaşmalara ve yanlış anlaşılmış anlaşmalara ve görüşmelere aykırı olduğunu, Apple'ın, Qualcomm lisanslarını kullanan üretim ortaklarına müdahale ettiğini" eklediğini ileri sürdü.

iPhone 7'nin ABD'de satılan modem çiplerinde cihazın farklı versiyonları var. Apple, Intel modemi kullanan iPhone 7'lerin üstün olduğunu ve bu nedenle tüm müşterilerinin aynı kalitede ürün kullanması için Intel modemli modellerini geri çekmişti ve tercihini Qualcomm'dan yana kullanmıştı.

İlginç bir şekilde Qualcomm, bu konuyla çok fazla ilgilenmiyor. Firma, Apple'ın "tam performansdan faydalanmayı seçmediğini" ve ardından Intel'in teknolojisi ile "performans farklılığını yanlış gösterdiğini" söyledi.

Qualcomm'un genel hukuk danışmanı Rosenberg son olarak; "Apple, Qualcomm'a küresel bir saldırı başlattı ve Qualcomm'dan haksız ve makul olmayan lisans koşullarını zorlamak için muazzam pazar gücünü kullanmaya çalışıyor. İş modelimizi güçlü bir şekilde savunmayı ve sanayiye yaptığımız teknolojik katkılardan dolayı hakkımızı koruma ve hakkımızı sürdürme niyetindeyiz" dedi.

Apple ile Qualcomm arasındaki gerginlik önümüzdeki günlerde daha da kızışacak gibi duruyor. Bakalım ilerleyen süreçte hangi firma haklı bulunacak?