TEKNOLOJIGUNDEM.COM

En büyük internet girişimcilik örneklerinden birini olarak tarihi geçen, dünya çapında 200 ülkede 332 milyonu geçkin kullanıcıya sahip LinkedIn'in kurucusu, eski 'PayPal Mafia' üyesi ve şimdilerde  Silikon Vadisi yatırımcısı olan Reid Hoffman, CNBC’ye konuştu. Hoffman, Jon Fortt’a verdiği röportajda ilginç itiraflar yaptı. Fransızca dersindeki başarısız bir notunun ideallerini nasıl gerçek haline getireceğini anlamasına yardımcı olduğunu söyleyen teknoloji dâhisi ayrıca, Silikon Vadisi kültürünün nasıl değiştirilebileceği, adaletin nasıl yükseltilebileceği  konusunda da önerilerde bulundu.

Çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Hoffman, Stanford ve Oxford Üniversitesinde eğitimini tamamladı. İş hayatına Apple ile atılıp PayPal ile devam etti. PayPal'da kurucu yönetim kurulu üyesi olan Hoffman, aynı zamanda, onu zirveye çıkaran eski PayPal çalışanlarından oluşan "PayPal Mafia" grubuna katıldı. Bu üyeler arasında Elon Musk, YouTube kurucuları Steve Chen ve Chad Hurley, yatırımcı Peter Theil ve girişimci Max Levchin bulunmakta.  Geçtiğimiz yıl 26 milyar dolar karşılığında LinkedIn'i satan Hoffman, halen Microsoft Yönetim Kurulu’nda görevli. Servetine gelince, Forbes'a göre 3 milyar doların üstünde olduğu tahmin ediliyor.

FRANSIZCA DERSİ

Hoffman, önemli şeyleri başarmak istediğini ne zaman fark ettiniz sorusan yanıt verirken çocukluğuna gitti. İlkokulun sonlarında öğrenmenin kıymetini fark ettiğini ifade eden Hoffman, "Önemli şeyler başarmak, bir projede yer almak, bir göreve kendimi adamak istiyordum. Bunun için öğrenmem gerekiyordu. Öğrenmek bana yardımcı olacaktı" dedi. Devam etti: “ Bu bağlantıyı kurunca  öğrenmeye odaklandım."

Amacını, “Dünyayı büyük ölçüde değiştirebilmek ve büyük yankılar uyandırmak” olarak açıklayan Hoffman, yüksek riskin, yüksek getiri getirdiğini savundu.

ÇEŞİTLİLİK ÖRNEĞİ

Hoffman, bir soru üzerine  Jon Fortt’a  "Biz henüz istediğimiz gibi bir yeteneğe göre atama (meritokrasi) ortamı oluşturamadık. Bunun farkına varılmalı. Henüz istediğimiz çeşitliliği elde edemedik. Peki, bunu nasıl yapabiliriz? Yetenekli, farklı bireylerin her şeyi öğrenmesine yardımcı olmak için enerji harcadığınızdan emin olun" dedi.

DENEYİMİN DEZAVANTAJI

“Deneyim, her şey değildir. Özellikle sadece bir alana yatırım yapmak portföye zarar verebilir” diye konuşan Hofmann sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Çeşitli bakış açılarıyla bakıp yeni fikirlere açık olmak önemli, tabi eğer büyümek istiyorsanız.”