Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişimi Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) Google ve Amazon ağları üzerinden yaklaşık 2 milyon internet adresini engelledi. Ancak bu girişimler Telegram'ın kullanılmasının önünü alamadı.
Rusya, Telegram'ın Andoid ve Apple uygulamaları listesinden çıkarılmasını da talep etmişti.

Uzmanlar, Telegram kullanıcılarıyla Rus yetkikiler arasında internette sert bir mücadelenin yaşandığına dikkat çekiyor:

"Aslında internet üzerinde başlayan bir çeşit sivil direniş var. Hangi statülerin çalıştığı ya da çalışmadığı üzerine tartışmalar gündemde. Farklı şekillerde bu engeli aşmanın yolları aranıyor. Roskomnadzor başkanı da 'şu anda savaştayım ve size saldırmamı istiyorsunuz' dedi. Bu askeri dil durumu gayet iyi özetliyor."

Şifre kodlarını Rusya istihbarak örgütü Federal Güvenlik Servisi'yle (FSB) paylaşmadığı için yetkililerin hedefinde olan Telegram, gizlilik yasasının kendilerine hak verdiğini savunuyor:

"Şu an yetkililer müzakereye tamamen kapalı. Tavırları bir çeşit ultimatom veriyor bize. Diyorlar ki ya her şeyi bize verirsiniz ya da sizi bloklarız. Üçüncü bir seçenek yok."

2013 yılında uygulamaya giren Telegram'ın dünya çapında yaklaşık 200 milyon kullanıcısı bulunuyor. Radikal örgütlerin bu uygulama üzerinden haberleştiğinin gündeme gelmesi ise Telegram'ı istihbarat birimlerinin hedefine koydu. Rus istihbaratı geçtiğimiz yıl mesajlaşma uygulamasının şifre kodlarını talep etmiş ancak olumsuz yanıt almıştı.

Fransa hükümetinden şifreli mesajlaşma girişimi

 

Rusya'dan Telegram kararı!

 

Telegram kripto para basacak

 

Telegram'ın arkasında Abramoviç mi var

 

Mesajlaşma uygulaması Telegram App Store'dan kaldırıldı!