Rus iletişim denetim kurumu Roskomnadzor, Facebook ve Twitter sosyal ağ kurumlarına karşı ülkenin iletişim yasalarına uymadıkları gerekçesiyle yasal işlem başlattı.

Interfax haber ajansının haberine göre Roskomnadzor’un yöneticisi Alexander Zharov, Amerikan sosyal medya devleri Facebook ve Twitter’ın bir ay içerisinde yasalara uygun düzenlemeleri yapmamaları halinde yasal yaptırımların devreye gireceğini söyledi.

Mevcut Rusya yasalarına göre Facebook ve Twitter’da hesabı olan Ruslar’ın kişisel bilgilerini içeren verilerin tutulduğu sunucunun Rusya’da bulundurulması gerekiyor. Ancak Roskomnadzor’un aktardığına göre her iki firma da bunu ne zaman ve ne şekilde hayata geçireceklerini Rus yetkililere henüz açıklamadı.

Rusya’da son beş yıl içerisinde internet kullanımına yönelik devlet kontrolünü arttıran bir dizi yasa yürürlüğe girdi.

2018 yılı Nisan ayında Rus yetkililer ülkede oldukça yaygın bir şekilde kullanılan mesajlaşma uygulaması Telegram’a erişimi engellemeye çalıştığında binlerce insan internet özgürlüğü talebiyle başkent Moskova’da gösteri düzenlemiş, yönetimin hedefi olan Telegram ise genellikle şifreli olan özel konuşmalara erişim hakkı isteyen istihbarat birimlerinin taleplerini reddetmişti.