Amerikalı araştırma şirketi Forrester tarafından yayınlanan bir rapora göre pek çok kesim tarafından Kovid-19 krizi tam olarak başladığında durma noktasına geleceği dile getirilen fintech fonları, 2020’nin ilk çeyreğinde ciddi bir daralma gösterdi.

Rapora göre geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde 12.59 milyar doları, yine aynı yılın dördüncü çeyreğinde 7.77 milyar doları bulan küresel fintech fonları, bu yılın ilk çeyreğinde 5.78 milyar dolara kadar geriledi. Forrester, fonların 2019’un sonuna doğru azalışa geçtiğini, virüsün ise öldürücü darbeyi vurduğunu söylüyor. Salgın sonucu oluşan küresel ekonomik şok, bu yılın Mart ayında kendisini tam anlamıyla gösterirken, bu birçok şirket için kepenk indirme anlamına geldi.

Bu yılın ilk çeyreğinde gördüğümüz en büyük fonlama, 500 milyon dolar ile İngiltere merkezli dijital banka Revolut’a yapıldı. Mart ayında ise en yüksek fon 100 milyon dolara kadar inerek Meksikalı Credijusto’ya gitti. Yatırımcıların cömertliği giderek azaldı.

Forrester raporuna göre yatırımcılar giderek daha temkinli hale geliyor ve temeli sağlam şirketlere yönelerek risk almaktan kaçınıyor. Şirket ayrıca virüsün etkileri sürdükçe çok sayıda fintech şirketinin iflas edeceğini veya satın alınacağını belirtiyor. Raporda bu durum “Son iki ekonomik kriz, özel finansmanda ciddi bir düşüşün yaşanmasına neden oldu. Bu kez de farklı olmayacak. Sadece piyasada kalma gücüne sahip, kârlı olan veya Kovid-19 krizinden önce önemli bir finansman sağlayan fintechler bu süreçten sağ çıkabilecek” ifadeleriyle yer alıyor.

Bill Gates ve Steve Jobs çocuklarını neden teknolojiden uzak tuttu?

Salgınlara karşı milyonların hayatını kurtaran bilim insanları