180 ışık yılı uzakta Samanyolu Galaksisi’nin ikizi keşfedildi. Yeni galaksi, Samanyolu ile etkileşime giren iki uydu galaksiye benzeyen iki galaksiyi de yörüngesinde barındırıyor

Güney Koreli gökbilimciler 180 ışık yılı uzaklıkta Samanyolu Galaksisi'ne benzer bir galaksi tespit etti. Samanyolu Galaksisi'nin ikizi olarak adlandırılan galaksi benzerliğiyle uzmanları şaşırttı. Üstelik NCG 2718 isimli galaksi sadece bizim galaksimize benzemekle kalmıyor, Samanyolu ile etkileşime giren iki uydu galaksiye benzeyen iki galaksiyi de yörüngesinde barındırıyor. Astronomlar keşfin nadir bir bulgu olduğu değerlendirmesinde bulundu. Bilim insanları Samanyolu'nun ikizini daha iyi anlamak için çalışmalarını sürdürecek. Samanyolu'nu ve yörüngesindeki Büyük ve Küçük Magellan Bulutları olarak da bilinen iki büyük uydu galaksisini incelediğimizde birçok galaksinin aksine bu iki galaksinin yeni yıldızlar üretmek için yeterince gaz barındırdığını görüyoruz.

UZMANLAR DA ŞAŞKIN

Büyük ve Küçük Magellan Bulutları'nın, Dünya'ya 160 bin ve 200 bin ışık yılı uzaklıkta ve birbirine 75 milyon yıl uzaklıkta olduğu biliniyor. Uzmanlar, Magellan Bulutları hakkındaki bilimsel verilere benzer bulgular keşfettikleri için şaşkın. İki spiral galaksinin yerleşim düzeni, Samanyolu galaksisi ve iki uydu galaksisine benzemesinin nadir bir olay olduğu belirtiliyor. Bu nedenle Güney Kore'de bulunan Yonsei Üniversitesi araştırmacıları nadir olarak görülen aynı modelin evrenin başka bir yerinde görülme ihtimalini görmeyi amaçlamıştı. Sanjaya Paudel ve Chandreyee Sengupta isimli iki bilim insanı, benzer bir kozmik şablon bulma umuduyla 20 bin galaksinin imajını tarayarak söz konusu araştırmayı gerçekleştirdi. Astronomlar araştırmada Hydra takımyıldızının içindeki NGC 2718 isimli galaksinin Samanyolu Galaksisi'ne benzediğini ortaya çıkardı. UGC 4703 ve UGC 4703B isimli galaksiler de tıpkı Samanyolu'nun uydu galaksileri olan Magellan Bulutları gibi parlak yıldızların oluşumuna elverişliydi. Genç yıldız köprüsünün iki galaksiye köprüyle bağlanması da her birinin birbiriyle etkileşimde olduğunu gösteriyor. Büyük ve Küçük Magellan Bulutları galaksilerine de yıldız köprüleri bağlanıyor ve aynı etkileşim burada da görülüyor.

İKİ GALAKSİNİN ETKİLEŞİMİ AÇIK

Şaşırtıcı sonuçlara sahip olan araştırmaya bilim insanlarından da olumlu tepkiler geldi. 2011'de benzer bir çalışma yapan Liverpool John Moores Üniversitesi'nden Philip James, "Sunduğumuz vakalardan herhangi birinden çok daha iyi bir analog sundular" sözleriyle araştırmayı övdü. Arizona Üniversitesi'nden Gurtina Besla ise "Bu özellikle çok ilginç zira iki galaksinin birbiriyle etkileşimde olduğu açık" dedi.