Dünyada bir numaralı akıllı telefon üreticisi olan Güney Koreli Samsung, Çin’deki yaygın mobil ödeme sistemi Alipay’le işbirliği kararı aldı; bu işbirliğinin amacı, Çin’de gerilerinde kaldığı yerel rakipleri Huawei ve Xiaomi’ye fark atabilmek.

“Les Echos” gazetesinde yer alan habere göre, Güney Koreli şirket geçen mart ayında Çin’de temassız ödeme sistemi Samsung Pay’i pazara soktu; bazı akıllı telefonlarında yer alan bu sistem telefonla ödeme işleminin yapılmasını sağlıyor.

Samsung ve Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın yan kuruluşu olan Alipay’in işletmecisi Ant Financial tarafından yapılan ortak açıklamada, bundan böyle Çin’de Samsung Pay’i kullananların bu fonksiyonu Alipay hesabına bağlayabilecekleri kaydedildi. Geçen şubat ayında kendi mobil ödeme sistemi olan Apple Pay’i devreye sokan Amerikalı rakibi Apple gibi Samsung da devasa ve hareketli bir pazara hakim olma çabasında.

BigData Research’ün verilerine göre, Çin’de mobil ödeme sistemleri üzerinden yapılan işlemler 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 57’lik artışla 1 milyar 280 milyon euro’ya yükseldi. Ancak analistlerin tahminlerine göre, halen yüzde 60’ının Alipay’in (450 milyon aktif kullanıcı) denetiminde olduğu bir pazarda Samsung ya da Apple’ın kendi çözümlerini empoze etmeleri zor.

Para transferinde ya da internet üzerinden satın almalarda ödeme sistemi aracı olarak kullanılan Alipay aynı zamanda restoran ya da mağazalarda işletmecinin barkodu tarayarak ödeme işlemini gerçekleştirmesini sağlıyor. Bu işbirliği Samsung’a, hızla kan kaybettiği Çin pazarında satışlarını toparlaması için bir argüman sunabilir.

Çin’de akıllı telefon sektöründe yıllarca bir numaralı satıcı olan Samsung şimdilerde ise Çinli üreticiler Xiaomi, Huawei’nin yanı sıra Apple’ın da gerisinde bulunuyor. Öte yandan, Alipay ise bu işbirliği sayesinde uluslararası arenadaki amaçlarını gerçekleştirebilir; Avrupa’da gelişme çabasında olan şirket Amerikalı Uber’le imzaladığı anlaşmayla da, araçların rezervasyonu uygulamasında yurt dışında da kullanılabilir hale geldi.