2020'nin en çok beklenen telefonlarından birisi olan Samsung Galaxy S20, S20 Plus ve S20 Ultra ile birlikte tanıtıldı. Telefon, önceki yıl piyasaya sürülen Galaxy S10 serisine kıyasla kıyasla önemli değişiklikler ve yenilikler ile karşımıza çıktı. Galaxy S10 ailesinde ana model, serinin ortancasıydı. Ancak Galaxy S20 ailesinde bu kez ana model serinin ortancası değil, başlangıç modeli olarak belirlendi.

Daha önce Apple, iPhone 11 serisi için de benzer bir yol izlemiş, başlangıç modeli iPhone 11'i serinin ana markası haline getirmişti. Bir başka deyişle Galaxy S10e ve iPhone XR ile başlayan furya, iPhone 11 ve yeni Galaxy S20 ile tarih oldu... Peki Samsung Galaxy S20 özellikleriyle bize neler sunuyor? Gelin Samsung'un açıklamalarına göre yakından bakalım.

Neden Galaxy S20, Galaxy S11'e ne oldu? 
Samsung'un Galaxy S serisinin en başından bu yana isimlendirme alışkanlığı oldukça netti. Ancak Galaxy S20 ile birlikte eski alışkanlıklarını terk etti. Galaxy S11'in ve 20'ye kadar yer alması beklenen diğer telefonların atlanma nedeni ise bir tür marka yenilenme süreci. Samsung, uzun süredir orta seviye telefonlarını konumlandırdığı A ve M serilerinde bunu deniyordu, başarılı da oldu. 

Önümüzdeki yıllarda ise Galaxy S21, S22 şeklinde devam etmesi beklenen seride her ana değişiklik yapıldığında bir sonraki ondalık basamağa geçilebilir. Bunu zaman gösterecek. Şimdi gelin Galaxy S20'nin diğer tüm detaylarına hep birlikte bakalım.

Samsung Galaxy S20 tasarımı:

samsung galaxy s20

Doğrudan Galaxy S10e'nin halefi olan Galaxy S20, 6,2 inçlik bir ekrana sahip. Ailesindeki en küçük ekrana sahip olan S20'de Samsung, geçtiğimiz yıl Note10 ile standartlaştırdığı Infinity-O tasarımını kullanıyor. Bu ekranda ön kamera ekranın içerisine dahil edilmiş şekilde, ortada ve en üstte bulunuyor.

Kameranın ekran içerisine dahil olmasıyla birlikte, özellikle üst çerçevede önemli bir daralma görülüyor. Samsung'un her yıl ekranlarını biraz daha büyütmeye devam ettiğini, bunu da çerçeveleri yok ederek yaptığınız görüyor, Galaxy S20 ile bir kez daha teyit ediyoruz.

galaxy s20

Telefonun arka tarafına göz attığımızda ise dikkati çeken ilk detay, kameraların yer aldığı sıra dışı çıkıntı oluyor. Telefonun tasarımına dair yapılan ilk sızıntılardan bu yana ağır eleştiriler alan bu modül, iPhone 11 ailesinde yer alan kare tasarımın Samsung versiyonu. Samsung benzer bir tasarımı, bu yıl piyasaya sürdüğü orta seviye amirali Galaxy A51'de de denemişti.

Bunun dışında Samsung Galaxy S20'nin arka yüzeyi her zamanki gibi darbelere karşı daha da güçlendirilmiş camdan oluşuyor. Klasik Samsung logosu da zeminden ayırt edilebilecek bir şekilde karşımıza çıkıyor. Telefonun boyu 151,7 mm yani yaklaşık 15 santimetre.

Samsung Galaxy S20'nin oyuncu monitörleriyle yarışan ekranı:

galaxy s20

Tasarımı dışında yeni Galaxy S20'nin ekranındaki teknik detaylara da değinmemiz gerek. 3200 x 1140 piksel çözünürlük, 20:9 en boy oranı ve 566 PPI piksel yoğunluğu sunan yeni nesil AMOLED ekran paneli, asında modern ihtiyaçları karşılamak için oldukça yeterli. Elbette serinin daha eski modellerinde olduğu gibi yüksek çözünürlüklü videolar izlemek, oyunlar oynamak mümkün. 

Ekrandaki asıl dikkat çeken detay ise 1080p çözünürlük sunulmasına rağmen ulaştıkları yenileme hızı. Günümüzde yaygın şekilde kullanılan bilgisayar monitörler ve televizyonlarda bulunan 120 Hertz'lik yenileme hızına sahip Galaxy S20'de sıradan bir video ya da oyun bile daha akıcı görünebilecek.

Samsung Galaxy S20'nin arka kameraları:

samsung galaxy s20

Samsung, ISOCELL sensörleri ile sektörel standartları belirlemeye devam ediyor. 2019'da Xiaomi gibi üreticilere satışını yaptığı 64 MP'lik sensör, Samsung Galaxy S20'de de karşımıza çıkıyor, ancak ana kamera olarak değil. Samsung, S9 ve S10 ailesinde ana kamera olarak sunduğu 12 MP'lik sensörün yeni versiyonunu S20'de de ana kamera olarak sunuyor. 

Ana kameraya eşlik eden 64 MP'lik ikincil kamera ise telefoto özelliğine sahip ve ana kamerada olduğu gibi otofokus yapabiliyor. Telefondaki üçüncü kamera ise yine 12 MP çözünürlüğünde ancak görevi ultra geniş açılı çekimler yapabilmek.

samsung galaxy s20

Galaxy S20'nin kameraları ile 7680 x 4320 piksel, yani 8K video kaydı yapılabiliyor. Elbette 4K ve Full HD video kaydı yapabilmek de mümkün olup; OIS, HDR ve EIS özellikleri de kullanılabiliyor. Telefonun bu iddialı video performansını ise yapacağımız incelemeler sırasında test edeceğiz.

Ön kamera:
Galaxy S20'nin ön kamerası ise 10 MP çözünürlüğe, 4K video kaydı desteğine ve optik imaj sabitleyicisi gibi standart özelliklere sahip. Geniş açılı çekimler yapmaya izin veren ön kamera ile alıştığımız özellikleri kullanmaya devam edeceğiz.

Samsung Galaxy S20 performansı:

samsung galaxy s20

Samsung, yeni telefonlarında da geleneksel alışkanlığı olan Snapdragon ve Exynos ayrımını yapmaya devam ediyor. Türkiye’deki diğer benzer pazarlardaki Samsung Galaxy S20 cihazlarının hepsi Exynos 990 işlemci yongasına sahip olacak. ABD pazarı başta olmak üzere yurt dışındaki cihazlarda ise 990’ın doğrudan rakibi olduğu Qualcomm Snapdragon 865 platformu bulunuyor. 

Her iki mobil yonganın da piyasadaki en iyiler arasında bulunduğunu söylemek gerekiyor. Zira 5G çağına giriş yaptığımız 2020’de bu mobil yongalardan daha iyisini bulmak zor. Her iki işlemci de Samsung’un geliştirdiği 7nm EUV teknolojisiyle üretiliyor. Her iki yonga da dörder adet ARM Cortex A55 çekirdeklerine sahip. Farklılaştıkları nokta ise ek olarak Snapdragon 865’te dört adet A77 bulunurken, Exynos’un iki adet A76 ve Exynos M5 çekirdeklerinin bulunması.

Samsung'un telefondaki en büyük performans atılımı ise LPDDR5 RAM kullanması oldu. Daha geçtiğimiz yıl duyurulan bu yeni RAM standardı, bir önceki nesle göre neredeyse 2 kat daha hızlı ve çok daha az batarya tüketimi yapıyor. Saniyede 51 MB veri aktarım hızına sahip Galaxy S20 ailesi, bilgisayar kalitesinde dosya işleme ve transferi yapabiliyor.

samsung galaxy s20

Samsung Galaxy S20’nin Türkiye’de satılacak olan Exynos 990’lı modellerinde varsayılan olarak 5G desteği bulunuyor. Ancak firma, dileyen tüketiciler için yine Exynos 990'a sahip ancak 5G olmayan telefonları da satışa sunacak. Haliyle 5G sürümü olan modelleri biraz daha pahalı olacak. Türkiye'deki modellerin LTE ile birlikte geleceğini belirtmekte de fayda var.

Galaxy S20 ailesinde grafik performansından sorumlu olacak birim ise farklılık gösteriyor. Türkiye’de satışa çıkacak Exynos 990’lı sürümlerde Mali-G77 MP11 modelini görürken, yurt dışındaki SD 865’li modellerde Adreno 650 göreceğiz. Her iki grafik işlemci birimi de birbirlerinin doğrudan rakibi. Aralarında performans açısından belirleyici farklılıklar bulunmuyor.

Snapdragon 865’li modeller, hem maksimum kamera çözünürlüğü hem de video çözünürlüğü destekleri açısından Exynos modellere göre bir tık daha önde görünüyor. Nitekim bu farklılıklar Galaxy S erisi için her zaman vardı. S20 için de son kullanıcı adına günlük alışkanlıklar negatif şekilde etkileyecek bir farktan söz etmek zor. İki işlemci de canavar gibi olduğu için tüm S20 cihazları da senenin en iyilerinden olacak gibi.

Batarya ve hızlı şarj

samsung galaxy s20

Samsung Galaxy 20'nin bataryası 4.000 mAh kapasiteye sahip. Doğrudan yerine geçtiği S10e'de ise 3.100 mAh, S10'da ise 3.400 mAh kapasiteye sahip bataryalar bulunuyordu. Samsung'un bu kez giriş modelinde bile hatırı sayılır bir kapasite artışı sunduğunu görüyoruz. 

Galaxy S20, standart olarak artık Samsung'da görmeye alışık olduğumuz USB Type-C bağlantısıyla hızlı şarj desteğine sahip. Ayrıca Samsung şarj paylaşımı ya da terine şarj özelliği, hem başka Galaxy cihazlarını hem de aksesuarlarını şarj etme imkanı sunuyor. Belki de küçük bir geliştirme ile tersine şarj ve kablosuz şarj seçeneklerinin hızı artırılabilir.

Samsung Galaxy S20 teknik özellikleri:
Ekran: 6,2 inç, 120 Hz ve 1080p Dynamic AMOLED

  • İşlemci: Exynos 990 ya da Snapdragon 865 (yurt dışı)

  • RAM: 8 GB

  • Depolama: 128 GB, 512 GB

  • Arka Kamera: 12 MP Sony IMX 555 geniş açılı ana kamera + 64 MP ISOCell S5KGW2 telefoto + 12
    MP ISOCell S5K2LA ultra geniş açı, 8K video kayıt.

  • Ön Kamera: 10 MP Sony IMX 374

  • Batarya: 4.000 mAh

  • Bağlantı: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, USB Type-C

  • İşletim Sistemi: Android 10.0

  • Renkler: Kozmik Gri, Kozmik Siyah, Pembe ve Mavi

  • Boyutlar: 151,7 x 69,1 x 7,9 mm 

  • Ağırlık: 164 gram


Samsung Galaxy S20 çıkış tarihi: 
Samsung Galaxy S20 ailesinin en küçük üyesi Galaxy S20, ABD'de 6 Mart 2020 tarihinde satışa çıkacak. Samsung Galaxy S20, ABD ile eş zamanlı olarak ülkemizde de 6 Mart 2020 tarihinde raflarda yerini alacak. Telefon, aynı zamanda Samsung'un resmi internet sitesi üzerinden ön siparişe açıldı.