Geçtiğimiz yıl Samsung’un telefonlarında kullanmaya başladığı ısı boruları, ısınan akıllı telefonlara başarılı bir çözüm olsa da artan maliyetler sonucunda firmanın ileriki yıllarda ısı borusu kullanımını durduracağıiddiaları dolaşıyordu.

Lakin ortaya çıkan bazı bilgilere göre, Samsung ısı borularını telefonlarında kullanmaya devam edecek.

Isı borusu neden kullanılıyordu?

Akıllı telefonların gücü gün geçtikçe artarken, bir yandan da ısı üretimleri artmaya devam ediyor. Günlük kullanımda dahi ciddi sıcaklık derecelerine ulaşan akıllı telefonlara ilk çözümü Samsung, 2016 yılında Galaxy S7 ile birlikte yapmıştı.

Bilgisayarlarımızda kullandığımız ısı borularının telefonlara uyarlanan hali ile birlikte telefon üzerinde ısı dağıtımı mümkün hale gelmişti.

Lakin telefon maliyetini ciddi bir şekilde arttıran ısı boruları, firmanın gelecek yıllarda telefonlarını soğutmak için farklı bir çözüme gideceği yönündeki iddiaları da kuvvetlendirmişti. 2018’de firmanın ısı borularının kullanımına son vereceği iddia edilirken, kaynaklara göre firma ısı borusu tedariğine devam edecek.

Yani en azından gelecek sene çıkacak Samsung’ın amiral gemileri telefonlarında da, bu ısı borularını göreceğiz.

Buhar odası soğutma yöntemi, denenenler arasında

Aynı zamanda; Samsung dahil olmak üzere diğer bir çok büyük markanında amiral gemileri telefonları için yeni bir soğutma çözümü üzerinde uğraştığı da bilinenler arasında. Vapor Chamber adı verilen, Türkçesi Buhar Odasıolan bu termal soğutma yöntemi hali hazırda bazı bilgisayar donanımı üreticileri tarafından kullanılıyor. 

Isı borularına bakış çok daha etkili bir soğutma çözümü olan buhar odası yöntemi, tahminlere göre 2019’da akıllı telefonlarımızda kullanılmaya başlanacak. Lakin şu anda kullanımına en büyük iki engel, üretiminin yüksek maliyeti ve boyut olarak yeterince küçük olmaması gösteriliyor.