Teknoloji dünyasının en güçlü isimlerinden Samsung, bir süre önce Harman’ın hisselerine talip olduğunu açıklamış ve bu durum Harman International yönetim kurulunda oylamaya sunulmuştu.

İlk defa 14 Kasım’da ortaya çıkan bu anlaşmaya göre Samsung, ses teknolojisinin önde gelen ismi Harman hisseleerinin yüzde 71'ine talip olduğunu duyurmuş ve 8 milyar doları gözden çıkarmıştı.

Bugün yapılan açıklama ile Samsung, 8 milyar dolarlık satın alma işleminin tamamlandığını kamuoyuna duyurdu. Samsung açıklamayı kendi sayfası üzerinden yaptı. Bilindiği üzere Harman, JBL, AKG Acoustics, Infinity, Mark Levinson gibi markaları da bünyesinde bulunduruyor.

Samsung, Amerikalı teknoloji şirketini satın aldığı anda bu yan kuruluşlar üzerinde de söz sahibi olacak. Böylece Harman International’ın boy gösterdiği her pazara güçlü bir giriş gerçekleştirecek.

Harman International, ses sistemlerinin haricinde, otomobil teknolojileri üzerine yaptığı çalışmalarla da bilinen bir şirket. Samsung’un bu satın alımla birlikte otomobil teknolojileri pazarına da adım atması bekleniyor.

Bu satın alma işleminden ardından Harman'da yönetim değişikliğinde bulunmayacak olan Samsung, Harman'ın CEO'su Dinesh Paliwal'ın görevine devam edeceğini açıkladı. Ayrıca Harman International önceden olduğu gibi Samsung'un tedarikçisi olarak hizmet vermeye devam edeceği de belirtildi.

HEDEF YAPAY ZEKA MI?

Samsung’un Harman’ı satın almasının ana nedenlerinden birisi de şirketin otomobil sektöründe sahip olduğu yapay zeka teknolojisiydi.

Şu aralar Bixby üzerine yoğunlaşmış olan Samsung’un yapay zeka konusunda dünyanın 1 numarası olmak için kolları sıvadığı ortaya çıktı.

2016 yılında Siri’nin yaratıcılarından bazıları tarafından kurulan Viv Labs’ın da içerisinde bulunduğu 10 şirketi bünyesine katan Güney Koreli teknoloji devi yapay zeka için hatırı sayılı paralar harcamaya da devam ediyor.

Güney Kore’den gelen son haberlere göre Samsung, anavatanında iştirak eden yapay zeka üzerine yoğunlaşmış bir şirket için de 1 milyar doları gözden çıkarmış durumda. Bu şirketin ismi hakkında henüz bir bilgi verilmese de, tüm detayların yakında gerçekleşecek satın alım sonrasında ortaya çıkması bekleniyor.

Yazılım konusunda geleceğin devleri arasında yer almak isteyen Samsung’un, Google’dan önce Android’i satın alma girişiminde bulunduğunu da hatırlatmak lazım. Bu belki de Güney Koreli teknoloji devinin firma tarihindeki en büyük kayıp oldu diyebiliriz.