Savcılığın 12 yıllık ceza talebine karşın, mahkeme 49 yaşındaki milyoner Lee Jae-yong'a 5 yıl hapis cezası verdi. Lee, hakkındaki bütün suçlamaları reddetmişti. 

Şubat ayından bu yana tutuklu bulunan Lee'nin avukatları kararı temyize götüreceklerini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Lee'nin, şirketin 75 yaşındaki babasından kendisine sorunsuz devri için eski Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ve yakın dostu Choi Soon-sil'le bağlantılı vakıflara milyonlarca dolar yardım yaptığı iddia ediliyor. Lee, aralık ayında verdiği ifadede daha önce meclis soruşturmasında yaptığı tanıklığı değiştirmiş, bu kez Devlet Başkanının Choi Soon-sil'e para aktarılması için şirketi zorladığını öne sürmüştü. Lee Jae-yong, daha önce yapılan bağışları kabul etmiş fakat şirketin bunun karşılığında herhangi bir siyasi nüfuz sağlamadığını belirtmişti.

Mahkeme, 19 Ocak'ta Lee'nin zimmetine para geçirme ve yalancı şahitlik suçlamalarıyla tutuklanması için yeterli kanıt olmadığına hükmetmişti. Lee, 13 Şubat'ta yeniden ifadeye çağrılmış ve 22 saat boyunca özel yetkili savcılar tarafından sorgulanmıştı. Savcılar, mahkemeden Lee'nin tutuklanmasını talep etmişti.

Choi ve kızına para aktarıldığına ilişkin suçlamaları incelemek üzere kasım ayında Samsung'un Seul'deki şubelerine baskın düzenlenmişti.

Ortaya çıkan rüşvet ve yolsuzluk skandalı Güney Kore'de geniş çaplı sokak protestolarına neden olmuş, Devlet Başkanı Park görevinden azledilmişti.

Samsung Başkanı Lee Kun-hee’nin 2014'te geçirdiği kalp krizinin ardından tek oğlu olan Başkan Yardımcısı Lee Jae-yong, eylül ayında şirketin yönetim kuruluna girmişti.