Mobil uygulama geliştiricileri seçimlere de el attı. 1 Kasım genel seçimlerine yönelik mobil uygulama geliştirenlerden biri de Gültekin Yeşil. ‘Oy Takip’ adlı mobil aplikasyonu, seçimlerde oy kullanacak ve bu oyların güvenliğini sağlama amacında olan müşahit ve gönüllü gözlemciler için geliştirdi.
Yeşil, uygulamanın Google Play Store ve App Store’dan ücretsiz indirebileceğini belirterek, “Bu pratik uygulamayı sandık başındaki oy sayımına katılan müşahitler ve gözlemciler sayaç olarak kullanabilir. Sonuçları parti merkezlerine gönderebilir ve seçim yasağının kalkmasıyla beraber sosyal medyaya da paylaşabilirler” dedi.
Gültekin Yeşil’in bu uygulamayı geliştirme fikri de tamamen kendi deneyiminden doğmuş. 7 Haziran seçimlerinde oy verdiği sandıktaki sayımı dışarıdan bir gözlemci olarak takip etmek istemiş. Yeşil, “Müşahitler, oy sayımını sandık başkanıyla yapabilmek için partilerin verdiği sayım cetvelini yani kağıt kalem kullanıyorlardı. 
Bunu kullanmanın belirli zorlukları var. Örneğin; silmek, karalamak, kağıdı bir yere dayamak gibi. Ben de ise o da yoktu ve telefonumun not bölümünü kullanmaya çalıştım ki çok zor oldu. Erken seçim kararının verilmesiyle birlikte seçim güvenliği tartışmaları da başladı. Hem güvenlik konusu hem aynı sorunu tekrar yaşamamak ve hem de herkesin kullanabilmesi adına bu uygulamayı geliştirdim” diye anlattı.

Müşahitlere kolaylık
‘Oy Takip’ uygulamasını akıllı telefonu olan herkes kullanabiliyor. Yeşil, mobil uygulamanın nasıl kullanıldığını şöyle anlattı: “Oy sayımının başlamasıyla birlikte sandık başkanına eşlik edecek müşahit ve gözlemciler oy sayımı görseline basarak sandık bilgilerini girdikten sonra ilgili partinin yanındaki +/- sayacıyla oy sayısını arttırıp azaltabilecek. Sayım sonrası bunu parti merkezine, seçim yasağının kalkmasıyla beraber sosyal medyada paylaşabilirler. 
Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) giden sonucun doğruluğu kontrol edilebilir. Parti merkezleri ise sonuçlar açıklanmadan oy sayısını büyük ölçüde bilebilir. Seçim sonuçlarına itiraz süresi oldukça kısa olduğundan daha hızlı hareket imkanı verecek.  Böylece seçim güvenliği ve güvenirliği katsayısı artmış olacak.”
Yeşil, mobil uygulamasına benzer bir örneğin Google Play Store ve App Store’da bulunmadığını da belirterek, bir partinin bu tarz bir uygulama geliştirme üzerinde çalıştığını aktardı. Gültekin Yeşil, seçimlerden sonra üzerinde çalıştığı başka bir  mobil projesini de hayata geçireceğini dile getirdi.
 
54 milyon sandık başına gidecek

Türkiye, 26’ıncı dönem parlamentosunun yeni üyelerini belirlemek üzere 1 Kasım’da sandık başına gidiyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklamasına göre 1 Kasım seçimlerinde yurt içinde 54 milyon 75 bin 851, yurt dışında 2 milyon 895 bin 885 seçmen sandık başına gidecek. 75 milyon birleşik oy pusulası basılacak.
AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, BBP, CHP, DP, DSP, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katılacak.
 
‘Bilgi toplumuna geçişte önemli’
31 yaşındaki Gültekin Yeşil, İstanbul Üniversitesi’nde İşletme eğitimi aldı. Üniversiteden sonra da muhasebe-denetim alanında master yaptı. Üniversitede okurken bilgi sistemleri konularına ilgisi vardı. Lisans sonrası işletme bilgi sistemleri alanında global bir ürünün danışmanlığını yapmaya başladı. Halen bağımsız olarak bu işe devam ediyor. Yeşil, ‘Oy Takip’ adlı uygulamayı tamamen bireysel amaçlı geliştirdi. Hiçbir gelir beklentisi yok. Gültekin Yeşil, bilgi toplumu olabilmek için bu tarz çalışmalara eğilmek ve bunları desteklemek gerektiğini kaydetti.

Hanife BAŞ / MİLLİYET