Olay 2014 ve 2015 yıllarında bir "kişilik testi” görüntüsü altında Facebook'ta yer alan bir uygulamayı indiren milyonlarca kullanıcının kişisel bilgilerinin yanı sıra, arkadaş listelerinin de rızaları olmaksızın İngiltere merkezli veri analiz şirketine satılması ile ortaya çıkmıştı. Cambridge Analytica şirketi, ABD'de 2016 seçimlerinde daha sonra başkan seçilen Donald Trump için de çalışmıştı.

SEC’in şikayeti, Facebook’un kullanıcı bilgilerini kötüye kullanıldığını ve ayrıca konuya ilişkin mevcut açıklamasını iki yıldan fazla süredir düzeltmediği yönünde. Şikayet ayrıca, bu süreçte Facebook'un kamuya açık dosyalarında doğru açıklamalar yapmak ve soruşturma sonuçlarını değerlendirmek için  belirli politika ve prosedürlere sahip olmadığını ileri sürmektedir.

SEC’in İcra Dairesi Başkan Yardımcısı Stephanie Avakian, “Halka açık şirketler, işletmelere yönelik maddi riskleri doğru bir şekilde tanımlamalıdır. Kamu şirketleri, önemli ticari riskler hakkında doğru açıklamalar yapmalı ve prosedürlere sahip olmalıdır. ” diye belirtti.

SEC'in iddialarını kabul etmeden veya reddetmeden, Facebook 100 milyon dolarlık bir ceza emrini ödemeyi kabul etti.