Arkadaşlık siteleri bir döneme damga vurmuştu. Şimdi sistem mobil uygulamalara döndü. Kimisi dinlediğiniz müzik türüne göre ruh eşinizi bulmanızı sağlıyor, kimi de telefonu hafifçe salladığınızda aradığınız aşkı karşınıza çıkarıyor…
 
STATISTA verilerine göre, 2014 itibariyle Google'ın uygulama marketi Google Play'deki uygulama sayısı 1 milyon 300 bi­ne, App Store'da 1 milyon 200 bine, Win­dows Phone Store'de 300 bine, Amazon Appstore'da 240 bine, Blackberry World'de ise 130 bine ulaşmış durumda. Her yıl milyonlarca kullanıcı tarafından milyarlarca kez indirilen mobil uygulama­lar, bildiğimiz www (world wide web) dün­yasını alt etmeye başladı bile. 2015 yılı itiba­riyle mobil uygulama dünyasının 100 milyar dolarlık bir ekonomi yaratması bekleniyor. Ekosistem büyük bir hızla büyürken, kulla­nıcıların en çok ilgi gösterdiği uygulama ka­tegorileri oyunlar, eğitim, iş, yaşam tarzı ve eğlence olarak sıralanıyor.
Bir kategori daha var ki o da son zaman­larda yükselişte. Sosyal arkadaşlık uygulamaları diye tanımlayacağımız bu ürünler, kişilerin mobil uygulama üzerin­den tanışıp kaynaşmasına imkan tanıyor. Haliyle bu arkadaşlık uygulamaları özellik­le bekar kullanıcıların gözdesi oldu.
 
UYGUN ARKADAŞ BULMA YOLU
Pew Araştırma Şirketi'ne göre, Amerika'daki her 10 kişiden biri (yaklaşık 31 milyon kişi) bir arkadaşlık sitesine üye ya da arkadaş bulma uygula­masını kullanıyor. Son sekiz yıl­da internet ortamında tanışarak flört edenlerin sayısı yüzde 66 oranında arttı. Yani aşkı inter­netten ya da cepten arayanların sayısı her geçen gün artıyor. "Flört uygulamaları" olarak da adlandırabileceğimiz bu yeni nesil arkadaşlık uygulamaları, çiftleri sani­yeler içinde eşleştirmesi nedeniyle oldukça rağbet görüyor. Bu uygulamalar sayesinde kullanıcılar çok kısa bir zaman diliminde kendilerine en yakın konumda bulunan en uygun kişileri bulabiliyor. Peki nasıl?..
Öncelikle kullanıcılar, bu uygulamalara gi­rip bir profil hesabı açıyor ve bu hesapta fo­toğraflarını, konum bilgilerini, ilgi alanlarını, nelerden hoşlandıklarını yazarak en uygun partneri aramaya başlıyor. Akıllı telefonların tüm özellikleriyle birlikte GPS sistemini de kullanan bu uygulamalar, kullanıcılara girmiş oldukları bu bilgiler ışığında en kısa zamanda ve en yakındaki uygun kişiyi fotoğrafıyla bera­ber bulup çıkarıyor. Her iki kullanıcı da birbi­rini beğenerek eşleştiyse akıllı telefona bildi­rim gidiyor ve kullanıcılar bu sayede mesajlaşıyor.
 
FACEBOOK'TAN DAHA POPÜLER
Sadece Android platformuna özel 40'tan fazla mobil arkadaşlık ve sosyalleşme uygula­ması olduğu tahmin ediliyor. Tinder, OkCupid, Instamessage, Banjo, Zoosk, Mamba, Down, MeetMe ve Skout en çok kullanılan arkadaşlık uygulamalarından. Bu uygulama­lar tüm dünyada yaygın bir biçimde kullanılı­yor. Örneğin, sadece Tinder'da bugüne dek kullanıcılar arasında 12 milyondan fazla eşleş­tirme yapılmış. Şirketin paylaştığı bilgilere gö­re, kullanıcılar günde ortalama 90 dakikaları­nı uygulama içinde profil inceleyerek ve sörf yaparak geçiriyor, ki bu rakam Facebook'ta geçirilen 40 dakikalık süreyi bile aşıyor.
 
HACKER'LARA DİKKAT
Mobil arkadaşlık uygulamaları böylesine il­gi görürken, kişisel kullanıcı bilgilerini ve ku­rumsal verileri riske atan, çeşitli internet sal­dırıları için risk taşıdıklarını da göz ardı etme­mek gerekiyor. Bu uygulamaların birçoğunun (kamera, mikrofon, depolama, GPS konumu ve sanal cüzdan fatura bilgileri gibi) telefon­daki diğer özelliklere de erişimi bulunduğu için güvenlik açıkları nedeniyle hacker'lar için son derece cazip hedefler oluşturuyor. IBM'in bir araştırmasına göre, en popüler mobil arkadaş bulma uygulamalarının yüzde 60'mdan fazlası, hacker'lara davetiye çıkarı­yor. Ancak bu uygulamalar her şeye rağmen kullanıcı sayısını ve gençler arasında etkinliği­ni artırmaya devam ediyor.
 
Tinder
Tinden, kullanıcı rakamlarını açıklamasa da milyonlarca kullanıcıyı eşleştirebilen parlak bir uygulama. Hem Android hem de İOS işletim sistemli akıllı telefonlara ücretsiz indirilebilen uygulama, GPS desteğiyle kullanıcıya en yakında bulunan en uygun sevgili adayını sunuyor. Tinder'da kişilerin mesajlaşması için her İki kullanıcının da birbirini beğenmesi gerekiyor. Ekranda yapılan basit bir kaydırma hareketiyle kullanıcılar birbirini beğenebiliyor ve mesajlaşmaya başlıyor.
 
OkCupid
Popüler çöpçatanlık sitesi OkCupid'in mobil uygulaması diğer tüm arkadaşlık uygulamaları gibi GPS sisteminden faydalanarak kullanıcıları eşleştiriyor. iPhone'lara ve Android İşletim sistemli tüm akıllı telefonlara ücretsiz indirilebilen uygulama sayesinde, kullanıcılar ücretsiz bir şekilde mesajlaşıyor. Hemen belirtelim,
uygulamada ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki tür hesap bulunuyor. Ücretsiz hesaplarda mesaj kutusu kısıtlı olduğundan daha fazla mesaj göndermek isteyen kullanıcılar ücretli hesaplardan satın almak zorunda. Kullanıcılar anonim olarak diğer hesaplan gezebiliyor.
 
Instamessage
Fotoğraf paylaşma uygulaması Instagram'ın kullanıcıları birbirleriyle mesajlaşsın diye ortaya çıkmış bir uygulama.
Instagram kullanıcılarının birbirine özel mesaj gönderebilmesini sağlayan uygulama, akıllı telefonların GPS özelliğini kullanarak, Instagram'a kimin, ne fotoğraf yüklediğini de gösteriyor. Böylelikle en yakınlarındaki diğer Instagram kullanıcılarıyla İletişime geçilebiliyor. Uygulama hem İOS hem Android
platformlarda kullanılabiliyor. InstaMessage'da kullanıcıları, sohbet kısmında isimlerinin hemen yanındaki alt alta dizili üç noktaya tıklayarak engellemek mümkün.
 
Skout
Telefonunuzu sallayarak, ruh eşinizi bulabileceğiniz bir uygulama. Bu uygulamada ilgi alanlarınızı belirliyor ve telefonunuzu sallıyorsunuz ve sizinle aynı ilgi alanlarına sahip olan kişilerle eşleşiyorsunuz. Skout'un bir diğer ilginç özelliği ise, 30 saniye boyunca eşleşilen diğer abonenin erkek ya da kız olduğunu göstermemesi. Buna ek olarak uygulama içerisinde puanlar toplayarak diğer kullanıcılara hediyeler gönderebilmek de mümkün.
 
Blendr
İlgi alanlarına göre eşleşme yapan bir diğer uygulama olan Blendr, çok yeni olması dolaysıyla henüz çok fazla kişi tarafından bilinmiyor. Kullanıcıların Facebook hesabı ile giriş yapabildiği bu uygulamada ortak ilgi alanları olan kişiler karşılaştırılıyor.
 
Banjo
Kullanıcıların Facebook, Twitter, Instagram, Foursquare gibi sosyal ağlarla bağlanabildiği Banjo, lokasyon bazlı olarak diğer kullanıcıları gösteriyor. Şu an için sadece Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılabilen uygulama, kullandığı harita ile kullanıcılara tarama imkanı vererek bu sayede yeni arkadaşlar edinmeyi sağlıyor.
 
Tastebuds
Sadece İOS işletim sistemine sahip olan cihazlara indirilebilen TasteBuds, aynı müzik zevkine sahip olan çiftlen bir araya getirmek niyetiyle geliştirilmiş bir uygulama. Kullanıcıları dinledikleri şarkıcılar ve gruplar üzerinden bir araya getiren uygulama bu özelliğiyle diğerlerinden ayrılıyor.
 
Ayşegül MORAL / DBE Uzman Psikolog
“Hızlı yaşam tarzının sonucu"
Enstitüsü, Uzman Klinik Psikolog Sosyal ağlar ve diğer uygulamalar hayatımızdaki yerlerini gün geçtikçe sağlamlaştırıyor. Bütün yaşantımızı akıllı telefon ve tabletlerimiz üzerinden yürütmemiz, sanal ortamda başka insanlarla tanışmamıza olanak sunuyor. Kişilerin istedikleri yönlerini saklayabildikleri, kendilerini en iyi halleriyle tanıttıkları bu mecralarda arkadaşlık arayışları da kaçınılmaz oluyor. Karşıdaki kişinin sanal olması, yarattığımız dünyada bir anda yer almasına ve aynı hızla kaybolmasına neden olur. Hızlı yaşam tarzımızın getirdiği tüketim çılgınlığı arkadaşlık ve ilişki kurmada da kendini benzer şekilde gösteriyor. Oturduğumuz yerden insanlarla tanışmak, bize uygun olup olmadıklarını sanal ortamda test etmek, insanların eşlerini de buralardan arıyor olmasının en büyük nedeni.

Kaynak - Para