IBM Türk Güvenlik Ülke Lideri Engin Özbay, siber saldırıların dünyaya maliyetinin 2.1 trilyon doları bulabileceğini söyledi. 

Artık internette dark webte siber saldırı için gereken her şeye ulaşılabildiğini söyleyen Özbay, “Öyle ki, dark webte (derin internette) hizmet verenlerin call centerları bile var. Müşteri memnuniyetiyle çalışıyorlar, kredi kartı bilgilerinden siber saldırı için hizmet vermeye kadar her yolu kullanıcılar için açıyorlar. Bu nedenle siber bağışıklık sistemini ürettik”’dedi.

Ankara’da bir grup gazeteciyle biraraya gelen Özbay, akıllı televizyonlardan buzdolaplarına kadar her alanda siber saldırıya maruz kalınabilecek bir döneme girildiğini söyledi. Artık arabaları bile bilgisayar sistemlerinin yönettiğni söyleyen Özbay, “Bizler araba kullanmıyoruz, araba görünümünde bilgisayarları kullanıyoruz. Dakikada 4 bin 800 yeni cihaz birbiri ile bağlanıyor. 2020 yılında ise 20.8 milyar nesnenin birbiri ile iletişim halinde olması bekleniyor. İşte böyle bir tabloda hackerler kendi ekosistemlerini oluşturuyor ve bilgi alışverişi yaparak saldırılarını her geçen gün daha etkili hale getiriyorlar” dedi. Bu nedenle insan vücudundaki bağışıklık sistemi gibi kurumların da siber bağışıklık sistemlerini kurması gerektiğini ifade eden Özbay, şunları söyledi: “Tüm kurumlardaki siber Olaylara Müdahale Ekiplerinin (SOME) daha efektif hale getirilmesi ve desteklenmesi, 7x24 izleme ile olaylara müdahale kapasitelerinin güçlendirilmesi, kamu kuruluşları arasında bilgi paylaşımı ve koordinasyonun artırılması önem taşıyor.”