Türkiye’de ihracatta katma değeri arttırmak için Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından başlatılan inovasyon atağının ilk somut adımı Silikon Vadisi’nde Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), TİM, TEB ve İntel’in birlikte kurduğu Tjump İnovasyon Merkezi ile atıldı. San Fransisco’ya direkt uçuşların da Nisan’da başlayacağını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovasyonun hızlanması için Ar-Ge merkezlerinden sonra Ekonomi Bakanlığı destekli Tasarım Merkezleri’nin kurulacağını söyledi. Türkiye’nin kilo başına ihracat rakamı 1.66 dolar. Bu rakam Avrupa’da yaklaşık 3.5 dolar. Bunu arttırmanın yolunun ise inovasyondan geçtiği biliniyor. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleyen TİM, bu nedenle son yıllarda inovasyon çabalarını arttırdı. Çünkü yıllık ihracatı 150 milyar dolar civarında olan Türkiye’nin bu rakama ulaşabilmesi ancak merdivenleri atlayarak çıkmasına bağlı. 

İZMİR’DE İNOVASYON SOHBETİ

Jale Özgentürk’ün Hürriyet’teki haberine göre TİM, bu amaçla inovasyon fikrinin yaygınlaşması için iki yıldır İnovasyon Haftaları’nın düzenliyor. İstanbul merkezli haftaların bir de Anadolu buluşmaları var. İzmir bu buluşmalara ikinci kez ev sahipliği yaptı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İzmir toplantılarının ev sahibi Sabri Ünlütürk bir sohbet toplantısıyla gelişmeleri değerlendirdi. Büyükekşi, ihracatın ağırlıklı bölümünü oluşturan bazı sektörlerde kilo başına fiyatın 0.60-0.70 dolarlar seviyesinde olduğunu belirtiyor. Katma değeri arttıracak yeniliklerin gündeme geldiği İnovasyon Haftası’na ilginin hızla yükselmeye başladığını belirten Büyükekşi, “İzmir’e bu yıl 4600 katılımcı başvurmuş. Başvuranların yüzde 8’i akademisyenler” diyor. Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk ise paneller arasında bulunan girişimci toplantısına 400 kişinin başvurduğunu ekleyerek “Sadece 100’ünü kabul edebildik” diyor.

SİLİKON VADESİ’NDEYİZ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçen yıl projelendirdikleri San Fransisco Silikon Vadisi’ndeki “inovasyon merkezinin” kısa süre önce açıldığını açıklıyor. Tjump adını verdikleri merkezde sadece Türk girişimcilerine değil, her ülkeden girişimcilere imkân sağlayacaklarını belirten Büyükekşi, “ODTÜ Merkezi’nden 100 milyon dolarlık şirketler çıktı. Şimdi hedef milyar dolarlık şirketler” diyor. Aynı zamanda THY Yönetim Kurulu Üyesi olan Büyükekşi, bu amaçla San Fransisco’ya direkt uçuşların da Nisan’da başlayacağını açıklıyor.

TASARIM MERKEZLERİ GELİYOR

Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı’nın Türkiye’nin tasarım ve sanayideki tanıtımıı yapmak için yeni bir bütçe oluşturmakta olduğunu da söylüyor. Bir ay içinde açıklanacak yeni proje ile Ar-Ge merkezlerinden sonra tüm alanlardaki tasarımların destekleneceği “tasarım merkezlerinin” açılacağını anlatıyor. 10 kişiyi aşan tasarım merkezleri destek kapsamına alınıyor. Büyükekşi ayrıca Türk malı imajı için de 5-6 ülkede tanıtım kampanyaları yapacaklarını açıklıyor. Sabri Ünlütürk ise Türk malına ilişkin yeni bir imaj yaratması gerektiğine değiniyor ve “İhraç ürünlerinde bir Türk fiyatı oluşturmak gerek. Bazı ürünlerde var. Türk malı imajı yaratılması gerek” diyor.

Balık pulları jelatin oldu
İki yıldır düzenlenen inovasyon haftalarının somut sonuçlarının çıkmaya başladığını söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ortaya çıkan bazı ürünlerin ticarileşmeye başladığını belirterek şu bilgileri veriyor:  “İki yıl önce proje pazarı yarışmasında bir proje vardı. Atılan balık pullarına ilişkindi. Bu pullardan  güzellik müstahzarı üretmek için bir çalışmaydı. Şu anda bu proje TÜBİTAK tarafından destekleniyor. Diğeri ise 3D printle üretilen alçı. Deniz Karaşahin ile İntel bu projeyi geliştirme kararı aldı. Alçıya çipler takıldı. Acıbadem Hastaneleri de destek verecek. Bu arada İntel, Türk patenti olarak dünya çapında müracaatı da gerçekleştirmiş.”