Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Selman Nas, GSATCOM bünyesinde Arjantinli iş ortaklarıyla geliştirilen Small Size GEO uydu sistemiyle internet, televizyon yayını, data haberleşmesi gibi uydu haberleşme hizmetlerinin en ileri kalitede ve en uygun fiyatlarla sağlanabileceğini söyledi.

Nas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen Satellite 2020'de fuarında sergilenen Small Size GEO Haberleşme Uydusu'na ilişkin bilgi verdi.

TUSAŞ'ın, uzay alanında ulusal ihtiyaçları karşılamanın ötesinde uluslararası pazar için de önemli ürünleri geliştirmekte olduğunu belirten Nas, şirketin iştiraki olan GSATCOM Uzay Teknolojileri AŞ çatısı altında Flexible HTS Small Size GEO Haberleşme Uydusu geliştirme çalışmalarının hızla sürdürüldüğünü aktardı. Nas, "GSATCOM bünyesinde TUSAŞ ve Arjantinli iş ortağımız tarafından geliştirilmekte olan bu sistemle internet, televizyon yayını, data haberleşmesi gibi uydu haberleşme hizmetleri, en ileri kalitede ve en uygun fiyatlarla sağlanabilecek." dedi.

Satellite 2020'nin söz konusu uydu sisteminin potansiyel müşterilere erişim açısından önemine işaret eden Nas, organizasyonun dünyanın en önemli uydu üreticileri ve operatörlerinin katılımıyla gerçekleştirildiğini anımsattı.

Nas, TUSAŞ'ın uzay alanındaki faaliyetlerinde "kendi uydularımızı yerli kaynaklarla yapma" hedefi aşamasından bugün artık "rekabetçi uydu sistemlerini yerli geliştirip yurt dışına satışını yapma" aşamasına ulaşıldığını ifade etti.

Small Size GEO'nun, televizyon yayını, multimedya uygulamaları, mobil ve sabit internet erişimi, güvenli haberleşme gibi geleneksel haberleşme uydusu fonksiyonlarını performans düşümü olmadan karşılayabilen, nispeten daraltılmış hacimli konfigürasyona sahip, maliyet etkin haberleşme uyduları olduğunu bildiren Nas, "Küresel pazarda Small Size GEO olarak tanımlanan bu uydular, alışılmış haberleşme uydularına göre düşük üretim ve fırlatma maliyetleri ve yüksek performanslı yayın ve haberleşme çözümleriyle dikkati çekmektedir." diye konuştu.

Uluslararası pazarda yer edinimi için en ileri teknolojinin en uygun bütçelerle geliştirilmesinin önemine dikkati çeken Nas, şunları kaydetti:

"Small Size GEO konsepti kapsamında yapılacak çalışmaların hızla tamamlanarak, Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarına ilave olarak diğer ülkelerin de haberleşme uydusu ihtiyaçlarını karşılar duruma ulaştığını en kısa zaman içinde görmeyi hedefliyoruz. Bu konuda Washington DC'de birçok ülke temsilcisiyle görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmelerde geliştirmekte olduğumuz Small Size GEO uydu sisteminin uluslararası pazarda özellikle dikkati çekmesi bizi daha da motive ediyor."

Small Size GEO uydularının düşük üretim ve fırlatma maliyetleriyle dikkat çekici bir ürün olduğunu dile getiren Nas, yaklaşık 2 ton ağırlığında ve tümüyle elektrikli itki sistemiyle geliştirilen uydu platformuna ilişkin üretim faaliyetlerine de kısa zamanda başlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Nas, TUSAŞ'ın Small GEO uydusu çözümünün birden fazla sayıda uydunun aynı fırlatma aracıyla fırlatılmasına imkan sağlayacağını, bunun uydu müşterileri için çok önemli maliyet avantajları sunduğunu da sözlerine ekledi.