İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçlan Bürosu Cum­huriyet Savcılığı, Ortaköy'de 31 Aralık gecesi yeni yılın ilk saatle­rinde meydana gelen, 39 kişinin yaşamını yitirdiği, onlarca kişinin yaralandığı terör saldırısına ilişkin sosyal medyada, katliamı övücü paylaşımlarda bulunanlar hakkında soruşturma başlattı. Paylaşım­lara ilişkin "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan soruşturma başlatan savcılığın tali­matıyla harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü, sosyal medyada terör övgüsü yapan, bir kısmı da sahte isim veya takma adlarla oluşturulan hesapları takibe aldı. 

20 HESAP TESPİT EDİLDİ 

Soruşturma çerçevesinde ilk etapta terör saldırısını övücü paylaşımlarda bulunan 20 hesap tespit edildi. Söz konusu hesap sahipleri bulunarak, ifadeleri alınmak üzere gözaltına alınacak.

Aynı konuda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca da, saldırının ardından sosyal medyadaki paylaşımlar üzerine "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlarından soruşturma başlatılmıştı. 

Türkiye Barolar Birliği (TBB) de terörü destekleyen sosyal medya hesapları ile ilgili suç duyurusunda bulundu. TBB ilk etapta tespit edilen 27 Twitter ve Facebook hesabını savcılığa bil­dirdi. Bu hesaplardan bazıları şöyle: "Ebu Leblebi……@Alihandro_lopez, Eski İstanbulum@eski_istanbulum, İslam Fedaileri@ huseyinbicer72, Utku Desidero@UtkuDesidero, Danielcostant @symeyma34, LAİK AVCİSİ."

Savcılığa bildirilen bu hesaplardan bazılarının Twitter tarafından kapatıldığı görüldü. Bir kısım hesapların ise kullanıcılar tarafından kapatıldığı belirlendi. Vatandaşların, Barolar Birliği'ne şüpheli hesapları bildirmeye devam ettiği kaydedildi. (Veli Sarıboğa/Habertürk)