Crew Dragon dün Falcon-9 roketiyle Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılmıştı. Crew Dragon otomatik olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'yla (UUİ) kenetlendi. Basıncın eşitlenmesiyle birlikte UUİ'ye giriş yapan astronotlar Doug Hurley ve Bob Behnken'i UUİ mürettebatı karşıladı. Astronotlar bir özel sektör iştirakıyla UUİ'ye ulaşan ilk ekip olarak ABD'ye her astronot için 85 milyon dolar para ödeme külfetinden kurtardı.

İşte o anlar:




NASA'ın tarihinde bir ilk

NASA, uzay araçlarını emekli ettiği 2011'den bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermiyordu. Daha önce hiç uzay yolculukları için özel bir şirketle anlaşmamıştı. ABD bu anlaşmayla birlikte Rusya'ya her astronot için 85 milyon dolar ödemekten kurtulmuş oldu.

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketi ile NASA 2,6 milyar dolarlık sözleşme yaptı. Sözleşme kapsamında şirket uzay istasyonuna altı astronot seferi düzenleyecek.

Hurley ve Behnken'in misyonları başarılı olursa bir sonraki uzay yolculuğu Ağustos ayı sonunda gerçekleşecek. Boeing şirketi de NASA ile bir sözleşme yaptı ama zamanlama olarak SpaceX'in bir yıl gerisinden geliyor.Fırlatmadan kısa bir süre önce SpaceX ekibi astronotlara teşekkür ederek, "Bu güzel gezegenin manzarasının tadını çıkarın" demişti.

Astronotlardan Hurley de, "ABD'yi yeniden uzaya araç gönderme işinin bir parçası yapan bu devasa çabaların bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Yörüngeye ulaşınca haberleşiriz" yanıtını verdi.

SpaceX'in uzay mekiği başarıyla fırlatıldı

 

SpaceX'in ilk insanlı uzay aracı bugün kalkış yapacak