Dünyanın ilk mürettebatsız otomatik gemisi 2018 yılında piyasaya sürülecek ve Wall Street Journal raporuna göre 2020 yılına kadar tamamen otonom olması bekleniyor.

Norveç'te inşa edilen Yara Birkeland, bulundurduğu GPS, radar, kameralar ve algılayıcıları kullanarak tekne trafiğinde dolaşıp limana tek başına demirleyebilecek.

Aynı boyuttaki standart bir konteyner gemisinin maliyetinin yaklaşık üç katı kadar yani 25 milyon dolara mal olması bekleniyor. Ancak yatırımcılar, yakıt ve mürettebat olmaksızın, yıllık işletme giderlerinin yüzde 90 kadar düşeceğini söylüyor. Üreticisi Yara, geminin aşamalı olarak otonom olacağını söyledi. 

Şirket, Mayıs ayında web sitesinde yayınlanan açıklamada "Yara Birkeland başlangıçta mürettebatlı bir gemi gibi çalışacak ardından 2019'da uzak operasyona geçecek ve 2020'den itibaren tamamen otonom operasyonları gerçekleştirebilecek durumda olacak" dedi.

Yara International ve Teknoloji şirketi Kongsberg Gruppen tarafından birlikte geliştirilen ve 100 konteyner taşıyabilen Birkeland, “Denizlerin Tesla’sı” olarak nitelendiriliyor, gemi ilk seferini bulunduğu noktadan 37 deniz mili uzaklıktaki Larvik şehrine yapacak. Gemi ilk seferinde gübre taşıyacak.

shiftdelete'in haberine göre Yara'nın üretim sorumlusu Petter Ostbo, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, şirketin mürettebatsız gemiler için uluslararası düzenlemeler yapıldıktan sonra daha büyük gemilere yatırım yapacağını ve daha uzun rotalar için kullanacağını söyledi. Ostbo, bu gemilerle Hollanda’dan Brezilya’ya kadar gübre taşıyabileceklerini ifade etti.