Amerikan teknoloji devi Apple firması dünya finans tarihinin en büyük vergi cezasını almamak için Avrupa Birliği'ni mahkemeye götürdü. AB Apple'ın 13 milyar euro ödemesini istiyor.

Salı günü Lüksemburg'da başlayan davada iki gün boyunca mahkeme tarafları dinleyecek. Apple İrlanda Cumhuriyeti ile yaptığı özel anlaşma nedeniyle Avrupa Komisyonu tarafından yüklü miktarlarda vergi kaçırmakla suçlanıyor.

AB Rekabet Komiseri Margrethe Vestager'in başlattığı süreç daha önce de benzer şekilde Google ve Facebook için işlemiş, milyarlarca euroluk cezalar kesilmişti. Aylar sürecek olan mahkemenin sonucuna göre Vestager'in gelecek soruşturmalar için eli güçlendirebilir veya zayıflayabilir. Vestager Amazon Inc. ve Alphabet Inc gibi diğer başka online devlerin de peşinden gidiyor.

AB'de 'vergi uyumu' adımları hız kazanabilir

Apple'ın davayı kazanması durumunda AB içerisinde 'vergi uyumu' konusunun önem kazanacağı ve benzeri durumların tekrarlanmaması için bu alanda entegrasyona yönelik yani adımlar atılacağı düşünülüyor.

1,02 trilyon dolar değere sahip olan Apple hali hazırda dünyanın en çok vergi ödeyen şirketi ancak uzun zamandır giderlerini azaltmak için küresel çapta çeşitli yollara başvurduğu bilinen bir durum.

Trump: Vestager ABD'den nefret ediyor
ABD'den gelişmelere ilişkin sert eleştiriler geliyor. ABD Başkanı Donald Trump "Vestager Amerika'dan nefret ediyor, tüm şirketlerimize dava açıyor" derken ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "AB kendini uluslaraüstü bir vergi otoritesi haline geitrmeye çalışıyor ve bu da küresel vergi reformları konusunda adım atılmasına engel teşkil ediyor" ifadeleri kullanıldı.