Teknoloji cihazları yanında aksesuarları da önem taşıyor. Bu cihazlardan en iyi verimi elde edebilmek için akseuar seçimini de iyi yapmak gerekiyor. Cep telefonu, bilgisayar, tablet ve televizyon aksesuarında yeni ve ilginç modeller ilgi çekiyor. Türkiye’de patlama yapan bu ürünlere yılda yaklaşık 2 milyar TL harcıyoruz. Teknolojideki ana trendleri aksesuarlarda da görmek mümkün. Bluetooth’la kablolar ortadan kalkarken, evlerdeki minimalizm akımının da etkilerini taşıyorlar. Son dönemde lanse edilen ilginç aksesuarları toparladık.

Dokunmatik ekranlara karşı

Logitech’un Türkiye’de duyurduğu yeni mouse’u MX Ergo Kablosuz Trackball Mouse, dokunmatik ekranlara meydan okuyor. Trackball mouse’lar, bilgisayarın fare imlecini parmaklarınız veya avuç içinizle yönetmenize olanak sağlayan bir donanım türü. Bu mouse dokunmatik ekranlara alternatif arayan ve trackball hayranı kullanıcılar için tasarlandı. Standart mouse kullanımıyla karşılaştırıl-dığında kas gerilmesini yüzde 20 oranında azaltan ürün, altında bulunan ayarlanabilir metal desteği sayesinde mouse’un 0-20 derece arasında bir açıya ayarlanmasını sağlıyor. Tasarımıyla avuca ve parmaklara destek oluyor. Üst tarafta bulunan yumuşak lastiğiyle uzun süreli kullanımda rahat bir kavrayış sunuyor. MX Ergo, aynı anda birden fazla cihazı sorunsuz şekilde kontrol edebiliyor.

Seste minimalizm trendi

Konutların metrekaresindeki düşüşe paralel olarak minimalist ve kompakt tasarımlar ev içinde popüler hale geliyor. Sony de bu akıma uyarak küçük yaşam alanları için yer tasarrufu sağlayan kompakt ‘sound bar’ HT-MT300’ü tanıttı. Sound bar, kompakt tasarımı ile çok az alan gerektirirken TV için kaliteli ses sunuyor. Çok yönlü subwoofer ve sinematik ses sayesinde oturma odasında dinleyicilere iyi bir deneyim yaşatıyor. Bluetooth bağlantısı sayesinde aynı zamanda bir hoparlör sistemi olarak kullanılabiliyor. Kompakt cihaz, evleri dağınık kablo görüntüsünden de kurtarıyor. Subwoofer ise herhangi bir ses kaybı yaratmaksızın kanepenin altına yerleştirilebiliyor.

‘Cep’i masaüstüne getiriyor

Samsung, birden fazla bilgi işlem cihazı bulundurma ihtiyacını azaltmak isteyenler için DeX’i duyurdu. Galaxy S8 ve S8+ ile uyumlu olan DeX, kullanıcıların doğrudan akıllı telefondan daha büyük bir ekranda klavye ve mouse aracılığıyla uygulamalara sorunsuz erişmelerini, dokümanlarını düzenlemelerini sağlıyor. 

Klavye ve mouse ile kullanım için optimize edilmiş Android kullanıcı arayüzü birden fazla boyutlandırılabilir pencere, içerik menüsü ve masaüstü web tarayıcısıyla baştan aşağı yeniden tasarlandı. Samsung, Microsoft ve Adobe ile işbirliği yaparak DeX’i, Microsoft Office ve Adobe mobil uygulamalarla uyumlu hale getirdi.

Renkli bluetooth kulaklık

Plantronics, BackBeat Fit’le koleksiyonuna yeni renkleri ekledi. Kırmızı, mavi ve yeşilin yanı sıra fuşya, lacivert, asker yeşili, krem rengi, parlak yeşil ve siyah gibi yeni renk seçenekleri de bulunan BackBeat Fit’ler spor yapanların tarzını da belirlemeyi hedefliyor. Portatif tasarımı sayesinde kullanılmadığı sürede de boyunda asılı kalıyor. Backfeat Fit’lerin ses özellikleri de geliştirildi. 15 dakika gibi kısa bir süre şarj olduktan sonra 1 saate kadar kesintisiz kullanılabiliyor. Bluetooth teknolojisi ile cihazlara bağlanabilen ürünün üzerinde kontrol düğmeleri ve mikrofonu da var. Gelen çağrıları kolayca yanıtlamanızı sağlıyor. Kablo karmaşasından kurtaran kulaklık, 8 saat kesintisiz müzik dinleme imkanı sunarken, 6 saate kadar da konuşma süresi sunuyor. 24 gram ağırlığında.

YENİ UYGULAMA

Dijital yığından faydalı veri...

Dijital mecralardaki metinlerin özel algoritmalar ile analizini sağlayan Kimola, bu verileri sadeleştirip akıllı çıkarımlar ortaya koyan çalışmalarıyla markaların stratejik kararlar alabilmesini destekliyor. Kimola, İstanbul ve San Francisco’ya da yayılan yazılım geliştirme ve sosyal bilimler temelli bir ekiple kullanıcı deneyimi tasarlamak üzere çalışıyor. 2014’te Ankara’da kurulan Kimola’nın kurucusu Mustafa Savaş ekibini “bir grup datakolik” olarak tanımlıyor.  

Kimola’nın bir arama algoritması olarak başlayıp, sonrasında aynı isimle şirketleşmiş bir teknoloji girişimi olduğunu söyleyen Mustafa Savaş, “Bilkent Üniversitesi yerleşkesi içerisindeki Cyberpark’ta yer alan ofisimizde; metin verisi içerisinde arama yapan, dijital metin ifadelerini işleyip yorumlayan teknolojiler geliştirerek, bunları temel alan ürünler sunuyoruz. Bununla birlikte İstanbul’da StartersHub’daki ofisimizde de iş geliştirme ve strateji faaliyetlerimizi yürütüyoruz” dedi.  

YENİ Oyun

Yerli oyun ‘Deliçeri’

Osmanlı’nın düşmana korku salan öncü birliği gözüpek ‘Deliler Birliğinin’ ‘Deliçeri’ lakaplı fedaisinin maceralarını konu alan ‘Deliçeri Oyunu’, 14-17 Eylül tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek GameX 2017 Uluslararası Dijital Oyun Fuarı’nda oyun tutkunlarıyla buluşacak.

Türk şirketi İmagine Codes tarafından piyasaya sürülen “Deliçeri” adlı oyunda Yeniçeri Ocağı’na geçerek Deliçeri lakabını almış bir Osmanlı fedaisinin giriştiği amansız mücadele konu ediliyor. Deliçeri, Osmanlı Devleti’nin en görkemli döneminde geçen oyunda Bizans kalelerinden birine sızıp kuşatma öncesi bilgi toplamaya çalışıyor ve kendisi için kolay olan bu görevi başarıyla yerine getiriyor. Fakat topladığı bilgileri ulaklar ile padişaha yolladıktan sonra geri dönmeye hazırlanırken kale kumandanının güzeller güzeli kızına gönlünü kaptırıyor ve Deliçeri için işler bir anda değişiyor. Kale kumandanı kuşatma başladığında kızını da yanına alıp kaçınca macera da başlamış oluyor. Hanife Baş / Milliyet